25% zomerkorting en nu boeken en toch flexibel blijven Bekijk onze acties
Sluiten

Boat Bike Tours werkt vanaf 2021 CO2-neutraal. Hoe we dit bereikt hebben, leggen we graag uit. Hiervoor gaan we terug naar 2018. Toen is er door Sea Going Green een pilotstudie uitgevoerd om onze voetafdruk te bepalen.

De studie had betrekking op ons kantoor en drie schepen in onze vloot: een groot, middelgroot en een klein schip. In dit onderzoek werden alle aspecten van onze reizen gemeten, zoals het brandstof-, energie- en waterverbruik, maar ook  maaltijden en materialen zoals  rietjes, papieren placemats, handdoeken, beddengoed en kantoorbenodigdheden; plus het geproduceerde afval zoals koolstofuitstoot, vuilnis en grijs/zwart afvalwater.

Belangrijkste effecten

De pilotstudie liet zien welke drie onderdelen de meeste uitstoot veroorzaken:
brandstofverbruik en de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) om de schepen te laten varen en te voorzien van stroom.
watergebruik en afvalwater van de wasserij, gebruik van douche en toilet en voor het bereiden van eten.
maaltijden met name de consumptie van vlees.

De gegevens uit het onderzoek werden omgerekend naar een ecologische voetafdruk, dit kwam neer op 266 kilo CO2-uitstoot per gast per week in 2018. In 2019 is het onderzoek uitgebreid naar de hele vloot. De gemiddelde uitstoot per gast per week kwam uit op 243 kilo CO2. Het volledige rapport en de werkwijze van Sea Going Greeen is hier terug te lezen: SGG Report 2019 (alleen in Engels beschikbaar).
Vanwege de pandemie heeft in 2020 een deel van de schepen niet gevaren, een aantal schepen slechts enkele weken en een groot deel van de vloot heeft maar de helft van het aantal geplande reizen uitgevoerd. Hierdoor was het niet realistisch de meting van 2019 te herhalen. Op basis van het aantal gasten heeft Sea Going Green een schatting gemaakt van de uitstoot in 2020. De cijfers van 2019 zijn geëxtrapoleerd voor 2020. Doordat per schip met veel minder gasten per reis deelnamen, is de gemiddelde uitstoot per gast veel hoger dan het jaar ervoor. Dit rapport kunt u hier lezen: SGG Report 2020 (alleen in Engels beschikbaar).

Boat Bike Tours duurzaamheidsstrategie

  1. De meting in 2019 aan boord van alle schepen kwam neer op 243 kg CO2 per gast per week. Dat is 3,800 ton KwH voor de hele vloot inclusief kantoor.
  2. Wij streven naar een vermindering van de CO2-uitstoot tot maximaal 160 kg per gast per week in 2021.
  3. De CO2-uitstoot die we (nog) niet kunnen verminderen, compenseren we door een samenwerking te starten met Justdiggit. Voor 2021 en 2022 is een overeenkomst getekend, Justdiggit compenseert gedurende 2 jaar 10.000 ton KwH. Meer informatie en de voortgang is te lezen op www.boatbiketours.nl/compenseren

 

Terug naar www.boatbiketours.nl/duurzaam

Prijsopgave aanvragen

  • Graag zo specifiek mogelijk aangeven. Indien u dit nog niet exact weet, dan graag maand/ periode aangeven.
  • Heeft u nog speciale wensen, opmerkingen of andere aanvullingen?
  • Hoe kunnen wij u bereiken?