Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Bent u al eens zeilend over de Waddenzee gevaren? Als het aan kapitein Joris de Wit ligt, zou iedereen deze prachtige ervaring eens moeten meemaken. Tijdens de Sail & Bike Waddenzee zeilt u over het IJsselmeer én de Waddenzee, doet u zowel Texel als Terschelling aan en worden havenstadjes als Harlingen, Makkum en Hindeloopen niet vergeten. “De Waddenzee is een fantastisch mooi natuurgebied. Wanneer heb je de kans om op een drie- of viermasters mee te zeilen? Supergaaf.”

Plan uw reis

Bekijk onze tour

1. Sfeervolle drie- of viermasters

Wie aan zeilen denkt, ziet misschien de grootse VOC-schepen voor zich waarmee oceanen werden overwonnen. Hoewel onze zeilschepen van veel recenter datum zijn, doen ze niet onder als het gaat om de zeilen en de uitstraling. Wie aan boord stapt van driemasters de Mare fan Fryslân of de Leafde fan Fryslân, krijgt direct een fijn, huiselijk gevoel. Joris: “We proberen al onze gasten zich vrij snel thuis te laten voelen.”

2. Sportieve en luxe zeilreis

Sinds 2009 is Joris eigenaar van de Mare fan Fryslân. Die heeft hij – samen met de toenmalige eigenaar – eigenhandig verbouwd van vrachtschip tot het huidige luxe zeilschip. “Het was een binnenvaartschip dat we hebben omgebouwd tot wat het nu is. Ik heb er twee jaar als matroos op gewerkt. Toen kwam er een koper voor de boot, en ik dacht: wacht even, die is van mij. Op elk elektriciteitskabeltje staat mijn naam, ik liep over het schip met een kabel om alles netjes aan te sluiten.” En omdat Joris altijd al een eigen bedrijf wilde, greep hij zijn kans en kreeg het voor elkaar de Mare zelf te kopen. “Ik realiseerde me: dit is wel machtig mooi, zo’n schip. Als je dan toch moet investeren, dan in zoiets.”

3. U vaart over Unesco-werelderfgoed: de Waddenzee

Zijn papieren als schipper werden gehaald en in 2010 startte de samenwerking met Boat Bike Tours. De Leafde fan Fryslân kwam er in 2018 bij. “Het begon met zes weken, nu varen we per schip 23 à 24 weken per seizoen. Boat Bike Tours is een stabiele partner. Ik heb altijd met Rinske, mijn vrouw, samen gevaren. We woonden destijds op het schip, zij was matroos, ik schipper en we voeren door heel Nederland. Hartstikke leuk. Maar toen we in 2015 kinderen kregen besloten we om iets vasts aan wal te zoeken. We kochten een huisje waar onze kinderen nu kunnen opgroeien.” Een halfjaar van huis werd teruggebracht tot twee weken op, twee weken af. Joris: “Als schipper ben je best druk met het schipperen en ondertussen run je ook nog je bedrijf, is er de boekhouding. Als ik dan weer thuis ben, kan ik even op kantoor zitten.”

4. Huiselijke sfeer

Tijdens de Sail & Bike Waddenzee heerst er aan boord een intieme sfeer; er reizen maximaal 38 gasten mee met Leafde en 40 met de Mare. “Dat kleinschalige is heel leuk”, zegt Joris. “Ik zie het als een sportieve, luxe zeilreis. De luxe is dat je met een kleine groep bent, er is veel individuele aandacht. Wij als bemanning willen altijd dat huiselijke uitstralen, niet te formeel. Dus er staat geen barman achter de bar en ik draag niet mijn kapiteinspak. Er is een streepjeslijst voor de drank. We willen juist dat de gasten zich thuis voelen; een beetje sportief, maar ook een beetje luxe.”

5. Help mee met zeilen

Een van de redenen dat gasten deze reis boeken, is dat ze zelf mee kunnen helpen met zeilen. De matroos legt de nodige zeiltermen uit en geeft aanwijzingen tijdens het zeilen. “De zeilen moeten natuurlijk gezet worden, dus ze moeten omhoog”, vertelt Joris. “Dat gaat bijna allemaal met lieren en gasten kunnen meehelpen draaien. De schoten moeten worden bediend, dus de zeilen stellen, naar binnen trekken of laten vieren. En er kan worden geholpen bij manoeuvres, bijvoorbeeld als het zeil omgeklapt wordt zoals bij overstag gaan.” Meehelpen wordt zeer gewaardeerd door de bemanning, maar het is geen verplichting. “Als je niets wilt doen, is het ook prima. Wanneer zes à zeven gasten willen helpen, kunnen we al zeilen. Dat is wel handig, want met alleen de bemanning hebben we gewoon te weinig kracht.”

6. Langs mooie havenstadjes

Dat begint al op dag twee, wanneer de eerste zeiltocht van Medemblik naar Texel op het programma staat. Joris: “Dat zeilen is gewoon hartstikke mooi. De eerste keer vinden gasten het nog wel spannend en maken ze veel foto’s. Maar op een gegeven moment loopt het en zie je ze gewoon lekker genieten. Prachtig mooi. Ik bedoel, wanneer heb je de kans om op zo’n boot mee te zeilen? Dat is natuurlijk supergaaf. Van dit formaat zijn er misschien maar drie schepen in Nederland.” Elke dag meert het schip aan in een ander haventje vanwaar weer een fietstocht vertrekt. “Zoals de laatste fietsdag van de reis, dan heb je een prachtige route naar Workum en Hindeloopen; heel mooie havenstadjes. Die moet je gewoon echt niet missen, dat is Friesland op en top.”

7. Zeilen over de Waddenzee

Later in de week staan nog meer zeiltochten gepland met als hoogtepunt de overtocht van Texel naar Terschelling, dwars over de Waddenzee. Zeilen over de Waddenzee komt zeer nauw, waarbij elk schip precies binnen de betonning moet blijven. “En we gaan over veel ondieptes heen, dus dat moeten we een beetje plannen. Waar wij varen, van Texel naar Terschelling, is niet te doen met laag water. Soms hebben we maar 40 cm onder de boot. We gaan ook weleens heel vroeg weg. Dat is fantastisch, want dan staan de gasten heel vroeg op en zien de zon opkomen. Dat zijn de mooiste momenten. De Waddenzee is een fantastisch mooi natuurgebied.” Bovendien is het een geschikte reis in het kader van duurzaamheid, vindt Joris. “Dit is natuurlijk de toekomst. Geen motor of zo weinig mogelijk de motor gebruiken en zo veel mogelijk de wind. Ik geloof erin dat dit heel veel toekomst heeft. Meer rust, lekker die motor uit, lekker varen. Dat is uniek, helemaal over de Waddenzee en dan ook nog met zo’n boot.”

Ga mee met een Sail & Bike-reis van Boat Bike Tours

Enthousiast geworden? Boat Bike Tours heeft meerdere fiets- en zeilreizen. Bij de Sail & Bike IJsselmeer & Friese stadjes wordt er vooral langs de IJsselmeerkust gezeild en gefietst. De route gaat door prachtige havensteden, polders en gezellige dorpen. Wilt u graag een binnenlands uitstapje maken, naar Schokland, Vollenhove en Giethoorn, dan is de reis Sail & Bike IJsselmeer en Weerribben ideaal. Liever eilandhoppen? Bij Sail & Bike Waddenzee steekt u de Waddenzee over naar Texel en Terschelling. Hebt u vragen of wilt u meer weten over onze Sail & Bike reizen, dan kunt u ons mailen of bellen op +31 (0) 20 72 35 400. Of vraag ons e-book aan.

Plan uw reis