Terug naar het overzicht
Nederland

Sail & Bike IJsselmeer & Friese stadjes

Noord-Holland en Friesland
Amsterdam Rondreis.
Vanaf €1049 p.p.

Hoogtepunten van deze reis

Zeiltochten van kust naar kust

Historische pracht uit de Gouden eeuw

Slingerende dijken en strak polderland

Zeilschip met max. 24 passagiers

Begeleiding
 • Begeleid fietsen: u fietst in een groep onder leiding van een reisleider
 • Zelfstandig fietsen: zonder reisleider, u fietst indivividueel, de bemanning licht vooraf de fietsroute toe
guidance Begeleid
Moeilijkheidsgraad
 • Niveau 1: eenvoudige routes, vlak landschap
 • Niveau 2: vrij eenvoudige routes door overwegend vlak landschap
 • Niveau 3: vereist meer inspanning, in overwegend heuvelachtig landschap
 • Niveau 4: voor geoefende fietsers, heuvelachtig landschap met een flinke klim
Difficulty level 1 Moeilijkheidsgraad 1
Reisduur
tijd2 Created with Sketch. 8 dagen

Sail & Bike reizen langs de IJsselmeerkust – ooit een zoute zee, nu het grootste zoetwatermeer van Nederland. Ontdek dit unieke deel van Nederland aan boord van een imposant en comfortabel zeilschip, en tijdens de prachtige fietstochten. Zeilervaring is niet nodig; als u de bemanning wilt helpen mag dat! Fietsen kan op eigen gelegenheid of samen met uw reisleider. Wat u het prettigst vindt.

Tot 1932 was het IJsselmeer een binnenzee die de Zuiderzee werd genoemd. Sinds de Middeleeuwen speelde het gebied een grote rol in de economische ontwikkeling van Nederland, maar het meer trad ook vaak buiten zijn oevers, waarbij de gebieden eromheen overstroomden. De 32 kilometer lange Afsluitdijk, voltooid in 1932, maakte hier een einde aan. Tegenwoordig is er in dit zoetwatermeer een grote diversiteit aan vogels, planten en vissen. U fietst langs en door de vele prachtige haven- en handelssteden, uitgestrekte polders en gezellige dorpjes aan het IJsselmeer.

U bezoekt tijdens deze reis zowel de westelijke als de oostelijke oever en u fietst ook door verschillende Nederlandse nationale parken, helemaal tot aan de provincie Overijssel. Een bijzondere fietstocht, is die door de Oostvaardersplassen – een natuurgebied dat bekend staat om zijn ‘verwilder’-beleid, wat betekent dat het gebied met rust wordt gelaten om een eigen natuurlijke balans van dier- en plantenleven te creëren.

Het schip – uw varende hotel
Tussen het fietsen door, vaart u stukjes mee met het schip, dat iedere dag naar een nieuwe bestemming gaat. U dineert, slaapt en ontbijt aan boord. Elke dag krijgt u een lunchpakket mee en kunt u kiezen tussen een langere en kortere fietstocht. Een dag meevaren behoort ook tot de mogelijkheden. Er zijn huurfietsen aan boord, maar u mag ook uw eigen fiets meenemen.

Wie wil, kan – op instructies van de ervaren bemanning – een handje helpen bij het navigeren en het hijsen van de zeilen. Gewoon fijn ontspannen en genieten van de frisse lucht, het zeilen en het uitzicht kan natuurlijk ook.

Reisleider
Onder begeleiding van een ervaren reisleider bezoekt u, samen met de groep, tijdens de dagelijkse fietstochten interessante plaatsen en bezienswaardigheden. Tijdens de fietstocht hoort u alles over wat u onderweg tegenkomt. U kunt er ook voor kiezen om de fietstochten zelfstandig te fietsen in uw eigen tempo met behulp van een gedetailleerde fietskaart, gps-aanwijzingen via de gratis Ride With GPS-app en geprinte routebeschrijvingen (beschikbaar aan boord).

Dag-tot-dag programma

Gedeeltes die cursief gedrukt zijn, worden door het schip afgelegd.

Alle afstanden zijn ‘geschatte afstanden’ van aanbevolen fietstochten.
De geplande route is onder voorbehoud van wijzigingen als gevolg van nautische, technische of meteorologische redenen en andere onvoorziene omstandigheden. Als er laag- of hoogwater is en een route niet kan worden uitgevoerd, behoudt de kapitein zich het recht voor om de route te wijzigen met het oog op uw veiligheid (dit kan niet worden geaccepteerd als reden voor een gratis annulering).

Dag 1: Amsterdam – Volendam | proefritje (10 km)

Inschepen en inchecken. De bemanning verwelkomt u vanaf 14.00 uur aan boord van het schip in Amsterdam (op 8 mei is de incheck om 16 uur). Zodra iedereen is ingecheckt, vaart het schip naar Volendam. Vanuit de haven van het bekende vissersdorp staat een proefritje door Waterland met zijn vele gezellige stadjes en dorpen op het programma.

Dag 2: Volendam – Volendam (36 km of 49 km) | Volendam – Hoorn

Een heel Hollands begin van de dag: u fietst naar een nabijgelegen, door de familie gerunde kaas- en klompenmakerij voor een korte demonstratie en natuurlijk een kaasproeverij. U fietst verder langs de dijken naar Purmerend, in het hart van De Beemsterpolder – zo’n 3,5 meter onder de zeespiegel. Deze polder ontstond meer dan 400 jaar geleden, toen een binnenmeer in weiland werd omgezet. Verdeeld in een strak geometrisch patroon van vierkanten en kwadranten, is het door UNESCO erkend als ‘een creatief meesterwerk’.

Uw volgende bestemming is Edam, een mooie stad die wereldwijd bekend staat om de met rode of gele was bedekte kaas. Deze praktische oplossing houdt de kaas langer vers, zodat al in de 17e eeuwse zeelui ze konden meenemen op hun reizen en konden ruilen voor specerijen en andere rijkdommen van het Oosten.

Via de hoofddijk van het IJsselmeer keert u terug naar de boulevard van Volendam, waar het schip ligt. U hebt nog tijd om de souvenirwinkels te bekijken of een foto in klederdracht te laten maken. Tijdens het diner vaart u aan boord van het schip naar Hoorn. Hier kunt u in de historische binnenstad een avondwandeling maken – goed voor de spijsvertering!

Dag 3: Hoorn – Enkhuizen (26 km of 44 km)

De rit van vandaag gaat door landelijke dorpjes naar Enkhuizen. U komt langs molen De Krijgsman, de hoogste molen van Noord-Holland en een van de weinige oude Nederlandse molens die nog in gebruik zijn voor de commerciële productie van meel. Het gebied staat ook bekend om zijn vele kassen, waar groenten worden verbouwd.

Enkhuizen was in de 17e eeuw een van de rijkste steden van Nederland, dankzij de haven die destijds kostbare specerijen uit Azië verscheepte. Laat u verrassen door de statige herenhuizen, grachten, kerken en stadsmuren die tot op de dag van vandaag de rijke geschiedenis en rijkdom van de stad weerspiegelen.

Dag 4: Enkhuizen – Stavoren | rondrit Stavoren (25 km of 37 km)

Als het weer het toelaat, vaart het schip onder zeil over het IJsselmeer naar de haven van het Friese stadje Stavoren (ca. 4 uur). Als u wilt, kunt u helpen met zeilen, of u kunt gewoon aan dek gaan zitten en genieten van de vaartocht. Bij aankomst start de fietstocht naar Stavoren. Maar eerst bezoekt u Hindeloopen, een pittoresk en levendig vissersdorpje. Van daaruit gaat u naar Workum, de thuishaven van het Jopie Huisman Museum, gewijd aan het werk en leven van de Friese meesterschilder.

Dag 5: Stavoren – Lemmer (33 km of 40 km)

Na de dijk langs het IJsselmeer komt u aan in Gaasterland, bekend vanwege de zandhoogte van meer dan 10 meter. De naam Gaasterland is afgeleid van gaasten, het Friese woord voor deze ellipsvormige hoogtes. Ze zijn ontstaan in de ijstijd, toen keileem uit Scandinavië op dit terrein werd afgezet.

Als u de dijk verlaat, komt u in het 300 jaar oude Rijsterbos, waarna u langs de met bomen omzoomde rivier de Luts doorrijdt naar Balk. Kort daarna komt u bij de vestingstad Sloten, wat – met minder dan 800 inwoners – een van de kleinste steden van Nederland is. Neem de tijd om rustig door de smalle straatjes te dwalen, even te relaxen en een goede plek te vinden voor uw lunchpauze.

Het laatste stuk van de tocht van vandaag brengt u naar de vissershaven Lemmer, waar het schip aanmeert voor de nacht. Het diner wordt aan boord geserveerd. Een stadswandeling na het diner is zeker een aanrader.

Dag 6: Lemmer – Urk | Urk rondrit (ca. 25 km)

’s Ochtends vaart het schip vanuit Lemmer over het IJsselmeer naar de haven van Urk. Als er wordt gezeild, kunt u ook nu weer kiezen of u de bemanning helpt of dat u vanaf het dek fijn van het uitzicht geniet. In Urk is het leuk om door de smalle straatjes en steegjes te wandelen. De huizen in dit pittoreske vissersdorp werden dicht bij elkaar op verhoogd terrein gebouwd om ze tegen het water te beschermen. Dat is nu nog steeds goed zichtbaar. ’s Middags staat er een korte fietstocht door de Noordoostpolder op de planning.

Dag 7: Urk – Lelystad | Lelystad – Blocq van Kuffeler (20 km of 28 km) | Blocq van Kuffeler – Amsterdam

Na het ontbijt gaat u van boord voor uw laatste fietsdag. U fietst door de Oostvaardersplassen, een bekend natuurgebied. Delen van de rit slingeren zich door beboste gebieden, terwijl andere delen u een panoramisch uitzicht geven op uitgestrekte rietvelden en moerassen. Dit is een paradijs voor vogelaars!

Het schip haalt u op in de kleine haven van Oostvaardersdiep voor de terugreis naar Amsterdam. Vier deze prachtige week rond het IJsselmeer tijdens een afscheidsdiner aan boord van het schip.

Dag 8: Amsterdam

Einde van de reis: afscheid en van boord, na het ontbijt tot 9.30 uur.

Goed om te weten
 • Reisleider (gegidst – guided)
  Samen met de groep bezoekt u tijdens de fietstochten interessante plekken, waarover de ervaren reisleider uitleg geeft. Gedetailleerde fietskaarten, routebeschrijvingen, tips voor onderweg en een gratis GPS-app zijn beschikbaar voor gasten die individueel en in hun eigen tempo willen fietsen. De reisleider is altijd telefonisch bereikbaar, in het geval van vragen, pech of nood.
 • Op sommige dagen kunt u kiezen tussen een kortere en langere fietsroute. Houd er rekening mee dat het op de kortere fietsroutes niet altijd mogelijk is om alle genoemde hoogtepunten te bezoeken.
 • Als u een fietsdag over wilt slaan, bent u van harte welkom aan boord. Even heerlijk ontspannen, terwijl het schip naar de volgende plek vaart. Er wordt geen lunch geserveerd, maar u kunt onderweg uw lunchpakket nuttigen.
 • De genoemde fietsafstanden in het programma zijn bij benadering.
 • De reisdetails zijn onderhevig aan wijzigingen, vanwege nautische, technische, meteorologische of andere onvoorziene redenen.
 • Op de aankomstdag is het mogelijk om vanaf 11 uur ’s morgens uw bagage aan boord te brengen.

 

Belangrijke opmerkingen voor de zeil- en fietsreizen (Sail & Bike):

Een beetje avontuur hoort bij iedere zeil- en fietsreis. Het weer hebben we nu eenmaal niet in de hand. Op de vertrek- en aankomstdag is de locatie altijd hetzelfde, maar verder hangen de vaarroutes van de windsterkte en windrichting af.

De schipper bepaalt per dag de beste route en bespreekt de mogelijkheden met zijn gasten. De bemanning doet er alles aan om het programma zoveel mogelijk volgens plan te laten verlopen. Maar het kan dus voorkomen dat de vertrek- en vaartijden veranderen. Soms moet ook de volgorde van het programma worden aangepast. Het kan zijn dat u meer of minder tijd op het water doorbrengt dan gepland.

Ons advies: laat u leiden door de elementen en vergeet vooral niet te genieten! Het wordt zeker een boeiende, afwisselende en actieve week, met volop natuur en cultuur. Waar mogelijk wordt op meerdere afstanden volledig gezeild. Iedereen die dat wil, mag de bemanning een handje helpen bij het varen en sturen van het schip. Zeilervaring is niet nodig, zolang er maar goed naar de instructies van de bemanning wordt geluisterd.


Prijzen en informatie

Prijzen en beschikbaarheid

Hieronder ziet u een overzicht van de beschikbare (blauwe) data; de gele stip betekent, dat er op deze datum 2 of minder hutten beschikbaar zijn, oranje is ‘op aanvraag’ en rood betekent dat er op deze datum geen hutten beschikbaar zijn. Klik vervolgens op de gewenste datum. Daarna kiest u uw schip (sommige reizen hebben slechts één schip, en daarom is er geen keuze), het aantal hutten in de gewenste (en beschikbare) categorie, eventuele gewenste extra producten, en ‘lokale kosten’ (zoals speciale dieetwensen, die u meestal aan boord betaalt). Aan de rechterkant vindt u het ‘Boekingsoverzicht’. Na het invullen van uw voorkeuren en benodigde informatie klikt u op ‘Boek nu’ om uw boeking af te ronden. 

 • Available
 • 2 or less available
 • On request
 • Not available
Departure date -

Choose preferred ship

Please select your cabin(s)

Prijsoverzicht - 2022
Hutsoort Voor 30 april & 7 mei 14 mei - september
2-persoonshut 2 pers. € 1049 € 1129 Junior Suite (Mare, max. 1 ) 2 pers. € 1249 € 1329 1-persoonshut (Mare, max. 1) 1 pers. € 1349 € 1429 2-persoonshut voor alleengebruik (max. 1) 1 pers. € 1573.50 € 1693.50
Inbegrepen in deze reis
 • 8 dagen/7 nachten
 • 7 x ontbijt
 • Lunchpakketten
 • 7 x driegangendiner
 • Koffie en thee aan boord (tot 16.00 uur)
 • Welkomstdrankje
 • Gebruik van beddengoed en handdoeken
 • Dagelijkse reiniging van de hut
 • Dagelijkse briefings door de reisleider
 • Volledig begeleide fietstochten
 • Kaarten en routebriefjes voor fietstochten (1 set per hut)
 • GPS-routes
 • Gebruik van een waterdichte fietstas
 • Kosten voor veerponten
 • Wi-Fi
 • Garantiefonds Reisgelden (SGR)
 • De CO2 van deze reis wordt gecompenseerd via non-profit organisatie Justdiggit
Niet inbegrepen in deze reis
 • Koffie en thee aan boord na 16.00 uur
 • Drankjes
 • Fietshuur of huur e-bike
 • Huur van een fietshelm
 • Persoonlijke verzekeringen
 • Fooien (naar eigen inzicht)
 • Entreegelden en excursies
 • Reis naar/van de vertrekhaven
 • Parkeerkosten
Aanvullende mogelijkheden en informatie - 2022

2022:

 • Huurfiets: €85 per week
 • Huur e-bike: €185 per week – alleen op aanvraag, beperkt aantal e-bikes beschikbaar, op tijd reserveren sterk aanbevolen.
 • U vindt een beschrijving van de fietsen als u op het schip klikt.
 • Helm: er kan een helm worden gehuurd voor €10 per week, alleen bij reservering en betaling vooraf.
 • Beperking aansprakelijkheid (schade) huurfietsen €10 per week
 • Beperking aansprakelijkheid (schade) verhuur e-bike €25 per week
 • Klik op deze link voor meer informatie.
 • Parkeren eigen fiets: € 10 per week (slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar: vooraf reserveren bij boeking)
 • Parkeren eigen e-bike: € 25 per week (slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar: vooraf reserveren bij  boeking)
 • Klik op deze link voor meer informatie over de huur- en eigen fietsen/e-bikes.
 • Parkeren in Amsterdam (Valet Parking): voor meer info, prijzen en reservering klikt u hier.

 

Korting voor gezinnen met kinderen Wij bieden een gereduceerd tarief voor kinderen op de Sail & Bike IJsselmeer reizen: 15% korting voor kinderen tot en met 15 jaar, alleen van toepassing bij verblijf in dezelfde hut met 2 volwassenen (driepersoonshut).

Reizen in Corona-tijd: wij zorgen dat u veilig op reis kunt

We zorgen voor alle mogelijke veiligheidsmaatregelen aan boord door het naleven van de hygiëneregels, de bediening draagt een mondkapje en zorgt voor voldoende ventilatie en extra schoonmaakrondes. Vooraf vullen gasten een gezondheidsverklaring in en tijdens de reis zorgen wij er samen voor dat iedereen (gasten, crew én reisleiding) gezond blijft! Meer informatie op https://www.boatbiketours.nl/aanpassen-aan-het-coronavirus/ Beoordelingen

Beoordeeld met 10 van 10 gebaseerd op 3 beoordelingen
5 stars

Klant

IJsselmeer en Friese stadjes sailtour. Communicatie tijdens het boeken verliep soepel. Informatie na boeken duidelijk (incl. Corona richtlijnen). Op de boot deskundige en vriendelijke gids en zeilbemanning. Boot is ruim, schoon en goed onderhouden (Wapen fan Fryslân). Fietsen zijn prima (7 versnellingen zijn ruim voldoende) Heerlijke week gehad met de kids.

Reactie van Boat Bike Tours Fijn dat de reis aan boord van het Wapen fan Fryslân zo in de smaak viel. Bedankt voor uw review. Team Boat Bike Tours.
5 stars

Christina Pitz

Deze beoordeling is vertaald vanuit het Duits: We waren een week met het Wapen Van Fryslan op het Ijsselmeer. Tamara – onze reisleidster – was geweldig en de zangavond met gitaar op het dek na gebruik van de jacuzzi aan boord zal nog lang in onze herinnering blijven. De fietsreizen – je kon kiezen tussen een lange en een korte…

Reactie van Boat Bike Tours Hoi Christina, We waren erg blij om je geweldige recensie te lezen en dat je dochter het er zo goed mee deed. Hiep hoi! Geniet van de zomer en misschien tot de volgende keer? Team Boat Bike Tours
5 stars

C. Petersen

Deze beoordeling is vertaald vanuit het Duits: Het was een ontspannen week aan boord van “’t Wapen fan Fryslân”! We voelden ons erg op ons gemak. De perfecte vakantie om uit te schakelen en tot rust te komen.

Reactie van Boat Bike Tours Hartelijk dank voor uw lof. Team Boat Bike Tours
Lees alle beoordelingen op Trustpilot

Beschikbare schepen voor deze reis

Zeilschip Wapen fan Fryslân Nederland

Jacuzzi

Bar met uitzicht

Derde bed beschikbaar

Ramen die open kunnen

max. 36 gasten
12 hutten
3 beschikbare reizen met dit schip
Zeilschip Mare fan Fryslân Nederland

Jacuzzi

Bar met uitzicht

Driemaster

Dek van teakhout

max. 41 gasten
14 hutten
3 beschikbare reizen met dit schip

Vergelijkbare reizen

Amsterdam Rondreis.
Sail & Bike IJsselmeer en Weerribben Met uitstapje naar Overijssel

Zeilend naar de volgend bestemming

Historische stadjes en ingepolderd land

Weerribben en Oostvaardersplassen

Zeilschip met max. 24 passagiers

Reisduur
tijd2 Created with Sketch. 8 dagen
5 stars
7 Beoordelingen
Begeleiding
 • Begeleid fietsen: u fietst in een groep onder leiding van een reisleider
 • Zelfstandig fietsen: zonder reisleider, u fietst indivividueel, de bemanning licht vooraf de fietsroute toe
guidance Zelfstandig
Moeilijkheidsgraad
 • Niveau 1: eenvoudige routes, vlak landschap
 • Niveau 2: vrij eenvoudige routes door overwegend vlak landschap
 • Niveau 3: vereist meer inspanning, in overwegend heuvelachtig landschap
 • Niveau 4: voor geoefende fietsers, heuvelachtig landschap met een flinke klim
Difficulty level 1 Moeilijkheidsgraad 1
Amsterdam Rondreis.
8-daagse Sail & Bike Tulpenreis Lente, kaas en zeilen

Een zeilavontuur op een driemaster

Tulpenvelden in Zuid- & Noord-Holland

Bezoek het waddeneiland Texel

Zeilschip met max. 24 passagiers

Reisduur
tijd2 Created with Sketch. 8 dagen
Begeleiding
 • Begeleid fietsen: u fietst in een groep onder leiding van een reisleider
 • Zelfstandig fietsen: zonder reisleider, u fietst indivividueel, de bemanning licht vooraf de fietsroute toe
guidance Begeleid
Moeilijkheidsgraad
 • Niveau 1: eenvoudige routes, vlak landschap
 • Niveau 2: vrij eenvoudige routes door overwegend vlak landschap
 • Niveau 3: vereist meer inspanning, in overwegend heuvelachtig landschap
 • Niveau 4: voor geoefende fietsers, heuvelachtig landschap met een flinke klim
Difficulty level 1 Moeilijkheidsgraad 1
Enkhuizen Rondreis.
Sail & Bike Waddenzee Belevenissen op en rond het Wad

Ontdek de Waddenzee per fiets & zeilschip

Bezoek havensteden Enkhuizen & Stavoren

Prachtige fietstochten op Texel & Terschelling

Zeilschip met max. 26 passagiers

Reisduur
tijd2 Created with Sketch. 8 dagen
5 stars
39 Beoordelingen
Begeleiding
 • Begeleid fietsen: u fietst in een groep onder leiding van een reisleider
 • Zelfstandig fietsen: zonder reisleider, u fietst indivividueel, de bemanning licht vooraf de fietsroute toe
guidance Zelfstandig
Moeilijkheidsgraad
 • Niveau 1: eenvoudige routes, vlak landschap
 • Niveau 2: vrij eenvoudige routes door overwegend vlak landschap
 • Niveau 3: vereist meer inspanning, in overwegend heuvelachtig landschap
 • Niveau 4: voor geoefende fietsers, heuvelachtig landschap met een flinke klim
Difficulty level 1 Moeilijkheidsgraad 1

Uw gekozen reis:

Sail & Bike IJsselmeer & Friese stadjes

Prijsopgave aanvragen

 • Graag zo specifiek mogelijk aangeven. Indien u dit nog niet exact weet, dan graag maand/ periode aangeven.
 • Heeft u nog speciale wensen, opmerkingen of andere aanvullingen?
 • Hoe kunnen wij u bereiken?