Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Het fietsknooppuntennetwerk

Nederland is niet alleen een geliefd fietsland door zijn, over het algemeen, vlakke landschap en goede fietspaden, maar ook door zijn fietsknooppuntennetwerk. Heel Nederland is bedekt met fietsknooppunten. Hiermee kunt u eenvoudig zelf een fietstocht plannen, maar is het ook heel makkelijk om een route van Boat Bike Tours te volgen.

Mocht u het fietsknooppuntennetwerk nog niet kennen: Op veel knooppunten staat een bordje met een nummer. Pijlen geven aan welke kant u op moet om bij het volgende nummer uit te komen. Zo gaat u van knooppunt naar knooppunt.

In het dorp Volendam vindt u bijvoorbeeld knooppunt 99. Het bordje zegt 33, maar laat met pijlen ook zien welke richting u op moet voor knooppunt 51, 98 en 96.

Als u via fietsknooppunten fietst, bent u vrijwel altijd verzekerd van mooie paden. Denk aan fietspaden door de natuur, maar ook aan rustige (plattelands)wegen of wegen met een fietsstrook. Soms is een pad nauwelijks te zien vanaf de weg; dan ontdekt u ineens een verborgen parel!

Hoe het werkt

Als u een fietsroute volgt, hoeft u alleen maar de nummers die u passeert te noteren. Uiteraard in de juiste volgorde. Op ieder kruispunt volgt u de pijlen naar het volgende nummer – en dus het volgende kruispunt.

Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het is echt reuze-eenvoudig. Elke dag zijn er twee manieren waarop u de route kunt volgen:

  • Op een vel papier krijgt u de serie nummers. Of eigenlijk krijgt u twee series: eentje voor de kortere route en eentje voor de langere. Er staat bij hoeveel kilometers u heeft gefietst als u bij een van de knooppunten aankomt. Volg de nummers en ga van knooppunt naar knooppunt.
  • Via de app Ride with GPS. Op uw smartphone kunt u via een kaart (downloadbaar voor offline gebruik) de kortere of langere route volgen. Het is ook mogelijk om de app hardop aanwijzingen te laten uitspreken. Net zoals de navigatie in de auto dat doet.
  • Bij beide opties gaat u over dezelfde route. Het enige verschil is dat u bij de app niet op de bordjes hoeft te letten. De app laat het u weten als u ergens moet afslaan.

Aan het begin van de week krijgt u een papieren kaart met daarop alle routes. Als u daar de voorkeur voor heeft, kunt u natuurlijk ook die gebruiken.

Boat Bike Tours kiest pittoreske routes uit, met een grote mix aan landschappen en bezienswaardigheden. Soms gaat de route over fietspaden, langs een dijk bijvoorbeeld, of door een natuurreservaat. Andere momenten fietst u over wegen. Boat Bike Tours zorgt ervoor dat u zo veel mogelijk van drukke wegen vandaan blijft. Als het niet om een fietspad gaat, is het een rustige weg.

Wat als u een andere route wil nemen?

Als u graag iets wil zien waar de route niet langskomt, is het geen probleem om af te wijken van het reisplan. Gebruik de papieren kaart die u van ons krijgt, om een eigen route te kiezen. Schrijf de nummers van de knooppunten op en volg die lijst, in plaats van de onze. Plan de route zo, dat u uiteindelijk weer op onze uitgezette route uitkomt, of bij de aanlegplek van het schip. Als alternatief kunt u ook de kaart van de Ride with GPS-app gebruiken.

De goedverzorgde, vlakke fietspaden zorgen voor een ontspannen fietstocht, en al helemaal in combinatie met het fietsknooppuntennetwerk. Op de eerste dag went u vast snel aan de knooppunten, en kunt u al uw aandacht richten op de schitterende omgeving.

Deze korte video legt uit en laat zien hoe het fietsknooppuntennetwerk werkt.