Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Vragen over navigatie

Waarschijnlijk is een van de meest gestelde vragen tijdens (en ook voorafgaand aan) onze reizen: “Hoe kom ik er?”

Aan het begin van uw vakantie wilt u uw schip gemakkelijk bereiken en natuurlijk wilt u niet verdwalen tijdens uw fietstochten. Tijdens het fietsen wilt u over de beste wegen en fietspaden rijden, veilig door steden en dorpen navigeren, onderweg diverse hoogtepunten en verborgen juweeltjes zien, genieten van de mooiste bezienswaardigheden en prachtige gebieden verkennen.

Dit heeft allemaal te maken met navigatie. Het team van Boat Bike Tours en de buitenlandse reisorganisaties waarmee we samenwerken, hebben hun uiterste best gedaan om alle navigatieproblemen op voorhand aan te pakken. Wij kunnen u verschillende hulpmiddelen en informatiebronnen aanbieden die uw reis gemakkelijker en aangenamer zullen maken.

Reis naar de bestemming
Wij sturen u gedetailleerde informatie (inclusief een plattegrond) met hoe, waar en wanneer u het schip kunt vinden en aan boord kunt gaan voor uw fiets-vaarvakantie begint. Zie voor meer informatie de rubriek: Reis naar bestemming.

Straatjes, wegen en fietspaden
We proberen altijd de veiligste en mooiste wegen en paden te gebruiken voor onze fietstochten. De gebieden die we hebben geselecteerd voor onze fiets-vaarvakanties hebben meestal een (zeer) goede infrastructuur voor fietsers, waaronder veel vrijliggende paden, rijstroken en fietsverkeerslichten. Soms zijn er zelfs speciale viaducten of tunnels en veerponten voor fietsers. Maar omdat het schip meestal in of nabij het centrum van een stad of dorp ligt, moet u in staat en bereid zijn om over enigszins drukke wegen te rijden. Dan met name aan het begin en einde van uw dagelijkse fietstocht. Natuurlijk hebben we waar mogelijk geprobeerd om intensief verkeer te vermijden en, waar beschikbaar, aparte fietspaden te kiezen. Buiten de steden leiden we u via rustige landelijke wegen en (gescheiden) fietspaden.

Bewegwijzering
In Nederland en België de bewegwijzering voor fietsers erg goed. Boat Bike Tours maakt hier gebruik van het ‘knooppuntennetwerk’ met een eigen, speciale en zeer gebruiksvriendelijke bewegwijzering. In andere gebieden wordt gebruik gemaakt van bewegwijzering van langeafstandsfietsroutes, indien beschikbaar (bijvoorbeeld langs de Donau en de Moezel). Helaas is de bewegwijzering in sommige minder dichtbevolkte gebieden, zoals Noord- en Noordoost-Frankrijk, niet altijd even goed; daarom bieden wij in deze regio alleen volledig begeleide tochten aan en ontmoedigen wij zelfstandig fietsen.

Fietskaarten
Voor alle fietstochten, waarvoor Boat Bike Tours de reisorganisator is, hebben we speciale, duidelijke en eenvoudig te gebruiken gedetailleerde fietskaarten ontwikkeld. De kaarten zijn geprint op water- en windbestendig ‘steenpapier’. De kaarten tonen alle relevante informatie voor uw dagelijkse fietstochten, zoals vertrek- en aankomstpunt (aanlegplaatsen van uw schip), de aanbevolen fietsroutes en (indien van toepassing) langere en kortere versies van de fietstocht, interessante hoogtepunten en nog veel meer. In Nederland en Vlaanderen maken we gebruik van het ‘fietsknooppunten-netwerk‘. De nummers van dit netwerk vindt u op uw fietskaart.

Voor partnerreizen (reizen die niet door Boat Bike Tours, maar door een buitenlandse, lokale partner worden verzorgd) ontvangt u kaarten van een ander type. Aan boord zijn kaarten (meestal 1 per hut) beschikbaar.

Gedrukte informatie – routebeschrijvingen
Voor alle semi-begeleide en individuele fietstochten, waarvoor Boat Bike Tours de reisorganisator is, voorzien wij u elke fietsdag van een vel gedrukte ‘routebeschrijvingen’ in het Engels, inclusief nuttige opmerkingen over navigatie, bezienswaardigheden en stops voor thee, koffie of lunch. Voor volledig begeleide fietstochten zijn de routebeschrijvingen niet beschikbaar, omdat u in een groep met een reisleider fietst. Voor partnerreizen (reizen die niet door Boat Bike Tours, maar door een buitenlandse, lokale partner worden uitgevoerd) ontvangt u een gedrukte notitie van een ander type. Voor elke fietsdag aan boord zijn routebeschrijvingen beschikbaar.

GPS-routes en de app ‘Ride with GPS’
Voor alle reizen, waarvoor Boat Bike Tours de organiserende touroperator is, is de gratis app ‘Ride With GPS’ beschikbaar. Ride with GPS is een routekaart-app voor fietsers. Deze optie is een aanvulling op de traditionele geprinte routebeschrijvingen en fietskaarten van Boat Bike Tours. BBT werkt samen met ‘Ride with GPS’ om u de mogelijkheid te bieden om fietskaarten en dagelijkse routebeschrijvingen rechtstreeks naar uw smartphone te downloaden. U kunt op elk moment van de dag met uw telefoon de navigatie op alle routes verkrijgen. De teksten zijn in het Engels ingesproken. Met Ride with GPS kunt u ook fietsroutes exporteren als GPX-bestanden naar uw persoonlijke GPS-apparatuur.
Zie uitgebreide informatie in de sectie ‘Ride with GPS‘.

Instructies door reisleider en/of bemanning
Als laatste: uw reisleider of (bij individuele reizen – ofwel reizen zonder reisleider) een lid van de bemanning, vormen een belangrijke en nuttige bron van informatie. De fietstocht van de volgende dag wordt tijdens de dagelijkse briefings besproken. U kunt gerust vragen stellen of advies inwinnen.