Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

John en zijn vrouw Nola uit Australië houden ervan om in de geschiedenis van Europese steden te duiken. Ze zijn zo enthousiast over fietsen en varen, dat ze al diverse reizen hebben georganiseerd voor de 180 leden van hun fietsclub. We praten met hen over de meest gedenkwaardige momenten uit hun fiets- en vaartochten tot nu toe.

Vraag gratis prijsopgave aan

Wat heeft u geïnspireerd om uw eerste fiets-vaarvakantie te organiseren?

Mijn partner Nola reisde met een andere fietsgroep naar Europa. Ze kwam terug en zei: “Waarom organiseren wij zoiets niet zelf?” We namen contact op met Jossie [productmanager bij Boat Bike Tours] en vertelden haar waarin we geïnteresseerd waren. Daarna stuurde ze ons een aantal reis-suggesties waaruit we er drie uitzochten, zodat onze leden daaruit konden kiezen. Toen we eenmaal hadden besloten welke reizen we wilden maken, boden we ze aan bij de club. De reacties waren overweldigend: op de eerste dag hadden we al 60 aanmeldingen!

Het eerste jaar organiseerden we drie verschillende reizen. De ene groep ging van Parijs naar Brugge, de andere verkende Nederland en deed een Tulpenreis, en de derde groep reisde van Amsterdam naar Cochem in Duitsland.

Jossie was echt geweldig. Ze hielp ons bij het uitwerken van de financiën, die lastig waren omdat iedereen iets anders moest betalen. Sommige mensen namen hun eigen fiets mee en anderen huurden fietsen of e-bikes. Daarna kregen we mensen zover dat ze in drie termijnen betaalden.

Wat zijn enkele van de andere reizen die u hebt gedaan?

Voor onze tweede reis hebben we een heel schip gecharterd op de Moezel. Op onze derde reis hebben we twee kleineren schepen afgehuurd om de route van Parijs naar de Champagneregio te doen. En we hebben ook een prachtige reis in Italië gemaakt. We werden met de bus naar de Zwitserse grens gebracht en fietsten een week lang bergafwaarts. Daarna vaarden we vanaf het Gardameer terug. In totaal hebben we vier reizen gemaakt met 180 clubleden.

Hoe is het om met je club door Europa te fietsen?

Als fietsclub zijn we gewend om 50 – 70 km per rit te fietsen, dus we hadden geen problemen met de afstanden tijdens de reis. De gemiddelde leeftijd van onze clubleden ligt rond de 74 jaar. Sommigen zijn ver in de 80 en nog steeds actief.

Sommige van de ervaren fietsers rijden graag sneller en verder. Het was best een uitdaging voor sommige fietsers om in het tempo van de langzaamste te fietsen. Daarom gingen zij af er en toe op eigen tempo op uit om hun eigen ding te doen. De ideale grootte van een fietsgroep is rond de 20. Op een reis in Italië reden we in een groep van 34. Dat was eigenlijk een beetje te veel om samen te fietsen.

Veertien dagen fietsen is veel. Sommige mensen kiezen er dus voor om een rustdag te nemen en gewoon lekker te relaxen aan boord van het schip.

Wat vindt u het leukst aan een verblijf op een schip?

Als je aan boord van het schip bent, reist je bagage met je mee. De maaltijden zijn uitzonderlijk goed! De reisleiders zijn echt deskundig en goed voorbereid. De begeleide wandelingen na het diner zijn geweldig.

Bij terugkomst van een fietstocht is er altijd thee, koekjes en iets te drinken aan boord. Na een lange dag is het heel fijn om zo lekker bij te komen. Wie wat tijd voor zichzelf wil hebben, kan zitten in een van de rustige zitjes van het schip. Of haal aan de bar een drankje en maak een gezellig praatje.

Wat was een van je meest memorabele ervaringen op reis?

Een heel bijzondere moment was toen we de kerk bezochten die in de film A Bridge Too Far te zien was en onze reisleidster Roelie opstond en spontaan begon te zingen!

Het echte hoogtepunt van onze reizen in Europa is de fascinerende geschiedenis. Australië heeft een rijke oude inheemse geschiedenis, maar de geschiedenis van de Europese kolonisten is ‘slechts’ 200 jaar oud. Ook hebben we een cultuur van het afbreken van historische gebouwen en het bouwen van nieuwe. Voor ons is het dus ontzettend fascinerend om te reizen door Europese steden die doordrenkt zijn van duizenden jaren geschieden is.

Hier in West-Australië kun je urenlang fietsen en niemand zien. In Europa fiets je door zoveel steden en dorpen vol oude huizen en andere gebouwen, waar je altijd wel iemand tegenkomt. Ik vind het vooral leuk om kathedralen en musea te bezoeken.

Vraag gratis prijsopgave aan