Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

In juli 2020 hebben wij samen met onze twee kinderen (van 15 en 12 jaar) de Sail & Bike reis op het IJsselmeer, met het zeilschip ‘t Wapen fan Fryslân gemaakt. We hadden een relaxvakantie in het buitenland gepland, maar door corona gingen we op zoek naar een vakantie in eigen land. Door een vriendin werden we op Boat Bike Tours gewezen. Al klikkend op de website, werden we enthousiast. De reden dat we deze reis hebben geboekt, is dat naast het fietsen ook gezeild werd. Onze opstapplaats was Amsterdam.

Meer over deze reis

 

Dag 1

Rond 13.00 uur konden wij inchecken. We werden door onze reisleider welkom geheten en hij liet ons onze kamers zien. We hadden twee tweepersoonshutten geboekt. Deze zagen er mooi en schoon uit en elke hut heeft een eigen douche en toilet. Bovendien stonden er in iedere twee  fietstassen en een fietskaart klaar en lag er iedere dag een beschrijving van twee fietsroutes (een korte en een lange route) klaar. Op het dek van het schip stond zelfs een jacuzzi.

Nadat we onze bagage hadden uitgepakt en iedereen aan boord was, gingen we richting Volendam waar we zouden overnachten. De tocht naar Volendam was erg mooi, Amsterdam zien vanaf het water was erg leuk en met zo’n groot schip door de Oranjesluizen varen was een ervaring. In Volendam hebben we in het IJsselmeer gezwommen en na het avondeten een wandeling door Volendam gemaakt.


Dag 2

Vandaag stond de fietstocht door de Beemster op het programma. Wij hebben deze niet gedaan, omdat wij uit deze omgeving kwamen. Wij zijn naar familie gegaan en hebben heerlijk ijs gegeten op de dijk tussen Volendam en Katwoude. Bij terugkomst op het schip, heerlijk in de jacuzzi gezeten.

Nadat iedereen terug aan boord was, vertrokken we richting Hoorn. Nadat we afgemeerd waren hebben we heerlijk gegeten, iedere avond kregen we een driegangen menu. Na het eten hebben we een stadstour met de reisleider door Hoorn gemaakt.

Dag 3

Vandaag stond de fietsroute Hoorn – Enkhuizen op het programma. Na het ontbijt op de fiets gestapt en heerlijk door de kleine West-Friese dorpjes gefietst. Na het avondeten een stadstour door Enkhuizen gemaakt. Weer heerlijk geslapen na een dag vol activiteiten.


Dag 4

Na het ontbijt gingen we al zeilend richting Stavoren. Als je wilde kon je helpen met de zeilen hijsen. Ik moet zeggen het was ‘vechten’ om de zeilen te hijsen!

Toen we in Stavoren waren aangekomen en aangemeerd waren, weer op de fiets gestapt. Wij hebben de korte route gedaan. We hadden de rit van de dag ervoor nog aardig in de benen zitten en ook vandaag stond er best veel wind.

De tocht was erg leuk, langs de Friese stadjes. Hindelopen was erg leuk met de smalle straatjes, maar nu de in coronatijd iets te druk. Eenmaal terug op het schip nog heerlijk op het dek gezeten met een drankje, heerlijk nababbelend over de fietstocht van vandaag.


Dag 5

Na het ontbijt begon de rit naar Lemmer. Vandaag de lange fietsroute gedaan. Een afwisselende route: we kwamen door het Gaasterland, wat heuvelachtig is, vervolgens was een deel van de route door het bos en natuurlijk fietsten we door diverse kleine dorpjes. In het dorpje Sloten zijn we gestopt voor de lunch, een erg leuk klein dorpje, met diverse restaurantjes aan het water.

Dag 6

Vandaag vanuit Lemmer naar Urk gevaren. Op advies van de reisleider hadden we bij aankomst een stadstour met een lokale gids door Urk. Vandaag stond er wel een fietstocht op het programma maar dat die was niet zo erg spannend. Dit vonden wij niet zo erg, want nu hadden we meer tijd om Urk te ontdekken. Urk is een erg leuk vissersdorpje met heerlijke kibbeling! De stadstour is een aanrader.


Dag 7

Na het ontbijt zetten we koers richting Lelystad voor onze laatste fietstocht. Vandaag niet gezeild, er stond te weinig wind en we moesten langs een windmolenpark. Wel weer een leuke vaartocht. Door de sluizen van Lelystad, wat met zo’n groot schip een hele belevenis is. Na de sluizen gingen we van boord, via de Batavia zijn we naar de Oostvaardersplassen gefietst. De fietspadden waren hier erg recht en de omgeving zo anders dan in Friesland en Noord-Holland. Het laatste stukje fietsen tot aan het schip was op de dijk. Dit was best zwaar. Wat staat er toch vaak wind in Nederland!

Het voordeel daarvan was dat we al zeilend richting Amsterdam konden. Dit was een heerlijke laatste zeiltocht van deze leuke actieve week. In Amsterdam hebben we nog een heerlijk diner aan dek genoten. Na het eten een kleine avondwandeling door Amsterdam, een afzakkertje aan boord gedaan en toen heerlijk gaan slapen.


Dag 8

Nog een laatste ontbijt, bagage pakken, afscheid nemen en weer richting huis.

We hebben een heerlijke week gehad, ook onze kinderen hebben genoten. Het was leuk Nederland vanaf het water en de fiets te ontdekken. De fietstochten zijn goed te doen, ook als je niet zo’n geoefende fietser bent. De fietsen die we kregen, waren goed en hadden 7 versnellingen.

De fietstochten en wandeltochten in de havenplaatsjes zijn niet verplicht om met de groep te doen, alles kan op eigen houtje. Wij hebben de meesten wel meegedaan, omdat wij het leuk vonden om toch meer te weten te komen van de omgeving. Wij hadden een leuke reisleider die veel wist te vertellen tijdens het fietsen en wandelen.

Het eten aan boord was goed. Schipper Erik en zijn bemanning waren vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Het schip was erg mooi, goed onderhouden en schoon.

Friesland zelf ontdekken?

Bent u al in de stemming gekomen voor een vakantie in Friesland? Boat Bike Tours biedt verschillende fiets-vaarvakanties aan in de provincie die nog geen massatoerisme kent.
Onze reis ‘Friesland en Terschelling’ gaat dwars door Friesland en doet ook het Waddeneiland aan. Het IJsselmeer, het Gaasterland, de Friese Meren en het zuiden van Friesland kunt u zien tijdens de reis ‘Noord-Holland en Friesland’. Bij de reis ‘Sail & Bike Waddenzee’ wordt over de Waddenzee naar Terschelling gezeild, terwijl u op meerdere fietsroutes de westoever van het IJsselmeer ontdekt.
Vindt u het nog steeds lastig om een keuze te maken uit de fiets-vaarvakanties? Wilt u graag advies of hebt u nog vragen over ons aanbod? Onze reisexperts helpen u graag verder!

 

Vraag gratis prijsopgave aan