Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze aktiepagina! Zie alle aanbiedingen
Terug naar het overzicht
Nederland

Friesland en Terschelling

IJsselmeer en Waddenzee en Friese meren
Enkhuizen Rondreis.
Vanaf €1229 p.p.
De Waterpoort in Sneek Polderlandschap

Hoogtepunten van deze reis

De fraaie mix van Friesland Tijdens deze fiets- en vaarvakantie fietst u door meerdere Natura 2000 natuurgebieden, waar meren, moerasbossen en rietvelden elkaar afwisselen. Onderweg ziet u historische vissersdorpen en bruisende steden als Leeuwarden. Ook vaart het schip op en neer naar Terschelling. Met een beetje geluk spot u tijdens de overtocht zeehonden in het getijdengebied, dat UNESCO Werelderfgoed is. Meren, moerasbossen en polders Water en land liggen op bijna hetzelfde niveau in Friesland. Daardoor fietst u door een uniek open landschap, met een fraai staaltje waterbeheer. Het land staat […]

Karakteristieke Friese stadjes

NP De Alde Feanen

UNESCO – werelderfgoed

Schip met max. 24 passagiers

Begeleiding
 • Begeleid fietsen: u fietst in een groep onder leiding van een reisleider
 • Zelfstandig fietsen: zonder reisleider, u fietst indivividueel, de bemanning licht vooraf de fietsroute toe
guidance Zelfstandig
Moeilijkheidsgraad
 • Niveau 1: eenvoudige routes, vlak landschap
 • Niveau 2: vrij eenvoudige routes door overwegend vlak landschap
 • Niveau 3: vereist meer inspanning, in overwegend heuvelachtig landschap
 • Niveau 4: voor geoefende fietsers, heuvelachtig landschap met een flinke klim
Difficulty level 1 Moeilijkheidsgraad 1
Reisduur
tijd2 Created with Sketch.
8 dagen

Over deze reis

De fraaie mix van Friesland
Tijdens deze fiets- en vaarvakantie fietst u door meerdere Natura 2000 natuurgebieden, waar meren, moerasbossen en rietvelden elkaar afwisselen. Onderweg ziet u historische vissersdorpen en bruisende steden als Leeuwarden. Ook vaart het schip op en neer naar Terschelling. Met een beetje geluk spot u tijdens de overtocht zeehonden in het getijdengebied, dat UNESCO Werelderfgoed is.

Meren, moerasbossen en polders
Water en land liggen op bijna hetzelfde niveau in Friesland. Daardoor fietst u door een uniek open landschap, met een fraai staaltje waterbeheer. Het land staat vol sluizen, dijken, pompen en gemalen, waartussen sloten, vaarten en kanalen zijn gegraven. Soms ziet u boven een dijk nog net de zeilen of stuurhut van een boot uitsteken. Een fraai gezicht. Spectaculair is het Nationaal Park De Alde Feanen, een natuurgebied met meren en meer dan vierhonderd verschillende plantensoorten.

Fiets langs schitterende stadjes
De fietsroute gaat langs vissersdorpen en historische plaatsen, waarvan sommigen op de schaatsroute van de Elfstedentocht liggen. Onderweg ziet u volop monumenten, zoals de ‘Friese toren van Pisa’ in Leeuwarden en de sierlijke Waterpoort van Sneek. Aan historie geen gebrek. Zo herinneren de gevels in het dorp Heeg aan de oude palinghandel met Londen. Ook een bezoek waard is het Eise Eisinga Planetarium in Franeker, met het oudste planetarium van de wereld.

Echt Fries: oranjekoeken en suikerbrood
De Friezen zijn een trots volk. Op terrasjes kunt u vlagen Fries horen; de officiële tweede taal van Nederland. Stopt u ergens voor een kop koffie, vraag dan eens om een typisch lokale lekkernij, zoals oranjekoeken en suikerbrood. Onderweg leert u heel wat over de Friese cultuur. Zo staat in Workum een museum over kunstenaar Jopie Huisman, wiens schilderijen een hommage aan het eenvoudige Friese leven zijn.

Het schip – uw varende hotel
Tussen het fietsen door, vaart u stukjes mee met het schip, dat iedere dag naar een nieuwe bestemming gaat. U dineert, slaapt en ontbijt aan boord. Elke dag krijgt u een lunchpakket mee en kunt u kiezen tussen een langere en kortere fietstocht. Een dag meevaren behoort ook tot de mogelijkheden. Er zijn huurfietsen aan boord, maar u mag ook uw eigen fiets meenemen.

U fietst zelfstandig
Dagelijks zal de bemanning van het schip de fietsroutes van de volgende dag met u bespreken en u voorzien van tips en informatie over de route. U fietst de tochten zelfstandig en in uw eigen tempo met behulp van een gedetailleerde fietskaart, gps-aanwijzingen via de gratis Ride With GPS-app en geprinte routebeschrijvingen (beschikbaar aan boord). In geval van nood of bij problemen kunt u de bemanning bellen.

Bereid u voor op deze reis met onze reisvoorbereidingen tips.

De voorbereiding is de helft van het plezier, dus waarom niet direct starten?
Alle tips bekijken

Dag-tot-dag programma

Dag 1: Enkhuizen – Stavoren

Uw drijvende hotel ligt ’s middags in de haven van Enkhuizen voor u klaar. Na de kennismaking met de bemanning vertrekt het schip. Tijdens uw eerste vaartocht steekt u de voormalige Zuiderzee over, de beruchte en wilde zee die na de komst van de Afsluitdijk is getransformeerd tot het IJsselmeer. U vaart het kleine Hanzestadje Stavoren binnen voor uw eerste overnachting aan boord.

Dag 2: Stavoren – Makkum (32 of 49 km)

Vandaag staat uw eerste fietstocht op de agenda. De route volgt de Friese kust in noordelijke richting. Onderweg passeert u de historische havens van Hindeloopen en Workum, allebei kleine pittoreske vissersdorpen. In Workum staat een museum gewijd aan schilder Jopie Huisman, een kunstenaar bij wie de menselijke maat de rode draad vormt. Als u verder fietst naar uw bestemming Makkum, ziet u in de verte de enorme hal van een scheepswerf waar superjachten worden gebouwd.

Dag 3: Makkum – Terschelling

De kapitein manoeuvreert het schip in de vroege ochtend door zeesluizen naar de Waddenzee. In ongeveer vier uur tijd vaart u door het waddengebied, dat op de UNESCO-werelderf-goedlijst staat, naar het eiland Terschelling. Naast vogels kunt u met een beetje geluk zeehonden tijdens de overtocht spotten. Er is genoeg tijd om het eiland te verkennen. Er is op deze dag geen vastgelegde fietsroute, dus u kunt zelf op ontdekkingstocht. Het oostelijk deel van Terschelling heeft kleine dorpen, zandstranden en duinen.

Dag 4: Terschelling – Harlingen (ongeveer 3 uur varen) | Harlingen – Franeker – Leeuwarden (35 of 45 km)

Het schip vaart ’s morgens weer terug naar het vasteland. U begint met fietsen in de histori-sche vissersplaats Harlingen, waarna u de kust verlaat. De fietsroute doet eerst Franeker aan, een van de Friese elf steden. Zeker de moeite waard is een bezoek aan het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Daar valt het oudste planetarium van de wereld te zien. Het bewegende schaalmodel van het zonnestel werd eind achttiende eeuw gebouwd door Eisinga en bevindt zich in het plafond van de woonkamer.

De bestemming van vandaag is Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland; een bruisende stad waar veel valt te beleven. De kerktoren van Oldehoeve is een van de hoogtepunten. Niet voor niets heeft die de bijnaam ‘Friese toren van Pisa’. Het diner vanavond (niet inbegrepen) is in de stad in een restaurant van uw keuze (aanbevelingen beschikbaar aan boord).

Dag 5: Leeuwarden – De Alde Feanen – Grou (40 km)

Na het ontbijt begint de fietstocht richting Nationaal Park De Alde Feanen. In de zeventiende eeuw werd het gebied afgegraven voor turf, een belangrijke brandstof. Nu vind je er een spectaculair natuurgebied met kleine meren en meer dan vierhonderd verschillende plantensoorten. Het ene moment heeft u een weids uitzicht over uitgestrekte graslanden en wuivende rietvelden, het andere moment fietst u door sprookjesachtige moerasbossen. Daarna rijdt u naar Grou, waar het schip voor de nacht ligt aangemeerd.

Dag 6: Grou – Sneek (30 of 45 km)

’s Morgens fietst u vanuit Grou in westelijke richting, voor een dag vol rustige fietspaden en weidse uitzichten. De bestemming van vandaag is Sneek, de oudste vestingstad van de provincie. Sneek, oftewel Snits in het Fries, speelde een sleutelrol in de Fries-Hollandse oorlogen van de dertiende tot vijftiende eeuw, toen de graven van Holland de vrije Friese gebieden probeerden te veroveren. Een van de hoogtepunten van de stad is de historische Waterpoort, die stad en haven met elkaar verbindt. ’s Avonds ligt het schip in Sneek aangemeerd.

Dag 7: Sneek – Stavoren (38 of 48 km) | Stavoren – Enkhuizen (ongeveer 2,5 uur varen)

De laatste fietsroute brengt u van Sneek naar Heeg, een achttiendeeeuws dorp dat bekendstaat om de palinghandel met Londen. Tot 1938 gingen de traditionele houten boten vanuit Heeg het Noordzeekanaal over en de Theems op. De palingen werden levend getransporteerd in de bodem van de boten, met speciale gaten om het water in en uit te laten stromen. Vanuit Heeg fietst u langs het meer Fluessen door het klassieke Friese landschap. De lange route gaat ook door de bossen van Gaasterland.

Dag 8: Enkhuizen

Geniet van uw laatste ontbijt aan boord voordat u uitcheckt en van boord gaat om 09.30 uur. Einde van de tour.

Goed om te weten
 • Op sommige dagen kunt u kiezen tussen een kortere en langere fietsroute. Houd er rekening mee dat het op de kortere fietsroutes niet altijd mogelijk is om alle genoemde hoogtepunten te bezoeken.
 • Als u een fietsdag over wilt slaan, bent u van harte welkom aan boord. Even heerlijk ontspannen, terwijl het schip naar de volgende plek vaart. Er wordt geen lunch geserveerd, maar u kunt onderweg uw lunchpakket nuttigen.
 • De genoemde fietsafstanden in het programma zijn bij benadering.
 • De reisdetails zijn onderhevig aan wijzigingen, vanwege nautische, technische, meteorologische of andere onvoorziene redenen.
 • Op de aankomstdag is het mogelijk om vanaf 11 uur ’s morgens uw bagage aan boord te brengen.
 • Gedetailleerde fietskaarten, routebeschrijvingen met tips en een gratis GPS-app zijn beschikbaar voor de individuele fietstochten. De bemanning is altijd telefonisch bereikbaar, in het geval van vragen, pech of nood.

Prijzen en beschikbaarheid

Klik op de onderstaande knop om de beschikbaarheid van deze tour te bekijken en/of online te boeken. Er wordt een nieuw scherm geopend.

Hieronder ziet u een overzicht van de beschikbare (blauwe) data; de gele stip betekent, dat er op deze datum 2 of minder hutten beschikbaar zijn, oranje is ‘op aanvraag’ en rood betekent dat er op deze datum geen hutten beschikbaar zijn. Klik vervolgens op de gewenste datum. Daarna kiest u uw schip (sommige reizen hebben slechts één schip, en daarom is er geen keuze), het aantal hutten in de gewenste (en beschikbare) categorie, eventuele gewenste extra producten, en ‘lokale kosten’ (zoals speciale dieetwensen, die u meestal aan boord betaalt). Aan de rechterkant vindt u het ‘Boekingsoverzicht’. Na het invullen van uw voorkeuren en benodigde informatie klikt u op ‘Boek nu’ om uw boeking af te ronden. 

 • Available
 • 2 or less available
 • On request
 • Not available
Departure date -

Choose preferred ship

Please select your cabin(s)


Prijzen en informatie

Op deze reis krijgt u nu 10% zomer korting per persoon. Deze aanbieding is geldig voor vetrekdata in juli en augustus 2023. De actie loopt tot 31 mei 2023. De korting is alleen geldig voor nieuwe boekingen en kan niet worden gecombineerd met andere kortingsaanbiedingen. Voer de kortingscode SUMMER23

Prijsoverzicht - 2023
Hutsoort Voor alle data
Tweepersoonshut 2 pers. € 1229 Tweepersoonshut voor alleengebruik 1 pers. € 1808,50
Inbegrepen in deze reis
 • 8 dagen/7 nachten
 • 7 x ontbijt
 • 6 x verpakte lunches
 • 6 x driegangendiner
 • Koffie en thee aan boord
 • Welkomstdrankje
 • Gebruik van beddengoed en handdoeken
 • Dagelijkse reiniging van de hut
 • Dagelijkse briefings door de bemanning
 • Kaarten en routebriefjes voor fietstochten (1 set per hut, op het eiland alleen GPS-routes)
 • GPS-routes
 • Gebruik van een fietshelm
 • Gebruik van een waterdichte fietstas
 • Biologisch afbreekbare bidon
 • Wi-Fi
 • De CO2 van deze reis wordt gecompenseerd via non-profit organisatie Justdiggit
Niet inbegrepen in deze reis
 • 1 x diner
 • Drankjes
 • Fietshuur of huur e-bike
 • Persoonlijke verzekeringen
 • Fooien (naar eigen inzicht)
 • Entreegelden en excursies
 • Kosten voor veerpontjes
 • Reis naar/van de vertrekhaven
 • Parkeerkosten
 • Garantiefonds Reisgelden (SGR)
Fietsen/e-bikes
 • De fietsen aan boord zijn uniseks stadsfietsen van het merk Gazelle Chamonix en van het merk Velo de Ville C100, beide met een lichtgewicht frame en normale instap (damesmodel), met 7 makkelijk te bedienen versnellingen (Shimano Nexus), handremmen, een in hoogte verstelbaar gel-zadel, een slot op het frame en fietstas. Alle fietsen hebben 28 inch wielen. Aan boord zijn enkele kleinere frames beschikbaar en voor grote heren (vanaf 1,90 m en groter) hebben we enkele traditionele herenmodellen (met horizontale stang) beschikbaar.
 • De e-bike is een Velo de Ville CEB 200 (of een vergelijkbaar merk/model) met 7 versnellingen (Shimano Nexus), 4 ondersteuningsniveaus en handremmen. E-bikes zijn alleen beschikbaar op aanvraag (beperkte voorraad).
 • Fietshuur is optioneel. U mag ook uw eigen fiets of e-bike meenemen (beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar). U kunt een parkeerplaats voor uw fiets of e-bike reserveren tegen een kleine meerprijs. Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om de accu’s van uw e-bike in de hut op te laden. De bemanning zal u informeren waar aan boord u de accu kunt opladen. De bemanning of reisorganisatie zijn echter op geen enkele wijze verantwoordelijk voor eventuele schade, verlies of diefstal van uw meegebrachte fiets of e-bike.
 • Prijzen van andere fietsen (bijv. kinderfietsen, slip streamers/aanhangfietsen, tandemfietsen, fietskarretjes etc. en (achterop) kinderzitjes) zijn op aanvraag.
Aanvullende mogelijkheden en informatie - 2023
 • Huurfiets (incl. helm en bidon): €100 per week
 • Huur e-bike (incl. helm en bidon): €220 per week – alleen op aanvraag, beperkt aantal e-bikes beschikbaar, op tijd reserveren sterk aanbevolen.
 • Parkeren eigen fiets: € 10 per week (slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar:  vooraf reserveren bij boeking)
 • Parkeren + opladen eigen e-bike: € 25 per week (slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen  beschikbaar: vooraf reserveren bij boeking)
 • Klik op deze link voor meer informatie over de huur- en eigen fietsen/e-bikes


Beoordelingen

gebaseerd op 10 beoordelingen on
21 aug 2022

Wim van Beek

10 jul 2022

Mieke van der Avoird

7 jul 2022

Geertrui van der Kroft

7 jul 2022

J.K.


Beschikbare schepen voor deze reis

Premium Ervaar meer comfort, kleinere groepen en extra’s.
Boutique schip Lena Maria België, Nederland

Familiaire sfeer

Ramen die open kunnen

Panoramaramen

Individueel regelbare airconditioning

max. 24 gasten
12 hutten
4 beschikbare reizen met dit schip

Vergelijkbare reizen

Enkhuizen Rondreis.
korting
Sail & Bike Waddenzee Belevenissen op en rond het Wad

Ontdek de Waddenzee per fiets & zeilschip

Bezoek havensteden Enkhuizen & Stavoren

Prachtige fietstochten op Texel & Terschelling

Zeilschip met max. 26 passagiers

Reisduur
tijd2 Created with Sketch. 8 dagen
5 stars
48 Beoordelingen
Begeleiding
 • Begeleid fietsen: u fietst in een groep onder leiding van een reisleider
 • Zelfstandig fietsen: zonder reisleider, u fietst indivividueel, de bemanning licht vooraf de fietsroute toe
guidance Zelfstandig
Moeilijkheidsgraad
 • Niveau 1: eenvoudige routes, vlak landschap
 • Niveau 2: vrij eenvoudige routes door overwegend vlak landschap
 • Niveau 3: vereist meer inspanning, in overwegend heuvelachtig landschap
 • Niveau 4: voor geoefende fietsers, heuvelachtig landschap met een flinke klim
Difficulty level 1 Moeilijkheidsgraad 1
Amsterdam Rondreis.
korting
Historische Hanzesteden Afwisselend landschap, prachtige steden

Fietsen langs de Rijn & IJssel

Arnhem, Doesburg, Zwolle, Kampen

Bosrijk gebied en polderland

Premiumschepen met max. 20 – 40 passagiers

Reisduur
tijd2 Created with Sketch. 8 dagen
Begeleiding
 • Begeleid fietsen: u fietst in een groep onder leiding van een reisleider
 • Zelfstandig fietsen: zonder reisleider, u fietst indivividueel, de bemanning licht vooraf de fietsroute toe
guidance Begeleid
Moeilijkheidsgraad
 • Niveau 1: eenvoudige routes, vlak landschap
 • Niveau 2: vrij eenvoudige routes door overwegend vlak landschap
 • Niveau 3: vereist meer inspanning, in overwegend heuvelachtig landschap
 • Niveau 4: voor geoefende fietsers, heuvelachtig landschap met een flinke klim
Difficulty level 1 Moeilijkheidsgraad 1
Amsterdam Rondreis.
korting
De kustlijn van Noord-Holland Stadjes, duinen en polder

De polders en duinen van Noord-Holland

Prachtige stranden van het eiland Texel

Schilderachtige havendorpen incl. Enkhuizen

Schepen met max. 24 passagiers

Reisduur
tijd2 Created with Sketch. 8 dagen
Begeleiding
 • Begeleid fietsen: u fietst in een groep onder leiding van een reisleider
 • Zelfstandig fietsen: zonder reisleider, u fietst indivividueel, de bemanning licht vooraf de fietsroute toe
guidance Zelfstandig Begeleid
Moeilijkheidsgraad
 • Niveau 1: eenvoudige routes, vlak landschap
 • Niveau 2: vrij eenvoudige routes door overwegend vlak landschap
 • Niveau 3: vereist meer inspanning, in overwegend heuvelachtig landschap
 • Niveau 4: voor geoefende fietsers, heuvelachtig landschap met een flinke klim
Difficulty level 1 Moeilijkheidsgraad 1

Uw gekozen reis:

Friesland en Terschelling

Prijsopgave aanvragen

 • Graag zo specifiek mogelijk aangeven. Indien u dit nog niet exact weet, dan graag maand/ periode aangeven.
 • Heeft u nog speciale wensen, opmerkingen of andere aanvullingen?
 • Hoe kunnen wij u bereiken?

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.