Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Deze reis heeft alles in zich! Geniet van het zoete Italiaanse leven, laat je verbazen door de wonderen van de natuur, dompel je onder in duizenden jaren geschiedenis en ontdek de verrassend diverse wereld van de Eolische eilanden per fiets, te voet en met een zeilschip. Deze vulkanische archipel voor de kust van Sicilië is erkend als UNESCO Werelderfgoed en wordt niet voor niets beschouwd als een van de best bewaarde geheimen van de Middellandse Zee.  We  nemen u graag mee op een opwindende ontdekkingsreis naar dit ongelooflijk mooie eilandparadijs. Laurens Winkel, eigenaar van Boat Bike Tours, heeft deze onvergetelijke reis al voor ons uitgeprobeerd en vertelt u over zijn indrukken en ervaringen.

Plan uw reis

Bekijk deze reis

Laat u betoveren door deze spectaculaire cruise tussen de buitengewone Eolische eilanden. Aan boord van een charmante caique – een traditionele vissersboot – zult u deze vulkanische eilanden ontdekken, die vandaag de dag deel uitmaken van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vertrekkend vanuit Milazzo aan de noordoostkust van Sicilië, is uw eerste stop het eiland Vulcano. De reis gaat verder naar Panarea, met zijn grote rotsachtige richels. In de verte zult u de voortdurende explosieve activiteit van de Stromboli-vulkaan bewonderen.

1. Ervaar een veelzijdige eilandwereld

“Wat me echt verbaasde, was dat de eilanden allemaal zo verschillend zijn! Elk eiland heeft een ander karakter, andere vegetatie en zelfs verschillende kleuren,” zegt Laurens. “Dus de reis wordt een opwindende ontdekkingsreis waar u elke dag iets nieuws ziet. Op Lipari zijn de stranden zo wit als sneeuw, dus je voelt je alsof je in de Caraïben bent. Het contrast met de zwarte zandstranden van Vulcano kan haast niet groter zijn.” Het levendigste en grootste eiland is Lipari: “Hier is de enige echte stad op de eilanden.” Gedomineerd door twee uitgedoofde tweelingvulkanen, is het eiland Salina het groenste in de archipel.

2. Ervaar duizenden jaren geschiedenis

Er is iets mystieks aan de Eolische eilanden, en legendes omringen de archipel voor de kust van Sicilië al duizenden jaren. In de Griekse mythologie is het de thuisbasis van de windgod, Aeolus, vandaar de naam “Eolische Eilanden”. Maar de geschiedenis van deze fascinerende vulkanische eilanden begint al lang voor de Griekse tijd. De eilanden zijn al meer dan 5.000 jaar bewoond. In het archeologisch museum van Lipari behoren de tentoonstellingen uit de Romeinse tijd tot de meest recente. Daarvoor waren er vijf oudere beschavingen hier, die teruggaan tot het Stenen Tijdperk. “Dat is echt indrukwekkend,” zegt Laurens. “Tijdens de fietstochten komt u overal sporen van de lange geschiedenis tegen: historische dorpen, eeuwenoude kerken en kapellen en de overblijfselen van oude thermale baden.”

3. Verwonder u over de wonderen van de natuur

De avondzeiltocht rondom het eiland Stromboli is werkelijk een onbeschrijflijk natuurlijk schouwspel. U moet het gewoon zelf voelen en zien. “Het is niet te beschrijven in woorden en het kan niet goed worden vastgelegd op film of foto’s,” zegt Laurens, als hij de omzeiling van ‘s werelds meest actieve vulkaan beschrijft, die gemiddeld elke 20 minuten lava en gesteente uit zijn 900 meter hoge krater spuwt. “Vanaf het water kunt u zien hoe de lava langs de steile helling in de zee rolt. Dit is een ongelooflijk gezicht, vooral in het donker.”

In tegenstelling tot Stromboli is de vulkaan op het eiland Vulcano veel veiliger en gemakkelijker te bereiken. Hier waagt de groep zich aan een niet al te steile klim naar de rand van de krater. Deze is 375 meter hoog en de krater is meer dan 100 meter diep. Maar hier op Vulcano, omgeven door rook en stoom, kunt u overal sporen van vulkanische activiteit vinden. Op sommige plaatsen verandert de zee in een echt bubbelbad. “Onderwater zijn er vulkanische openingen waaruit warme stoom opstijgt: die worden fumarolen genoemd,” zegt Laurens. Het is dan ook geen wonder dat de Eolische eilanden een werelderfgoedlocatie zijn vanwege hun vulkanische oorsprong.

4. Geniet in gelijke mate van activiteit en ontspanning

Laurens was vooral gecharmeerd van het mediterrane ritme van deze reis. “De fietstochten vinden bijna altijd plaats in de ochtend, wanneer u door heuvelachtig terrein fietst. Maar het wordt nooit te heet omdat er altijd een frisse zeewind waait. En de eilanden zijn relatief klein, dus de wegen zijn betrekkelijk rustig. “Het is echt ontspannen fietsen,” zegt Laurens. “De groep is rond 15.00 uur weer aan boord en dan begint het rustigere deel van de dag. Het schip vaart dan een stukje de zee op. Als u zin hebt, kunt u een rondje zwemmen in de azuurblauwe zee en daarna ontspannen op het zonnedek. Een perfecte balans tussen genieten en een actieve vakantie.” En het is ook heel gemakkelijk om aan boord te zijn. “De Sundial is echt indrukwekkend mooi,” zegt Laurens. “De historische vissersboot is volledig van hout gemaakt en is omgebouwd tot een modern passagiersjacht met veel comfort. De groep bestaat uit slechts 12 gasten en hun eigen reisleider. Het voelt alsof u op een privéjacht bent, met veel persoonlijke aandacht.”

5. Geniet van het Italiaanse leven

“Onze lokale reisleider kende de mooiste plekjes en kon ons veel vertellen over onze omgeving en het leven van de eilandbewoners. Dat was heel interessant en we hebben veel bijzondere dingen gezien,” zegt Laurens. Natuurlijk maakt het echte Italiaanse dolce vita ook goed eten uit, en daar was meer dan genoeg van voor de gasten aan boord van de Sundial: “De Italiaanse chef aan boord heeft echt alles uit de kast gehaald. Samen dineren was altijd een van de hoogtepunten van de dag voor ons.”

Daarna is er meestal genoeg tijd om aan land te gaan, door de straten van de havenstad te wandelen en u onder te dompelen in het mediterrane leven. “Net als in veel zuidelijke landen speelt het sociale leven zich vaak ‘s avonds af en blijven de winkels tot laat open. Dus u kunt de dag afsluiten met een drankje in een van de straatcafés en genieten van de drukte.”

Droomt u van uw eigen Boat Bike Tours op de Eolische Eilanden?

Wilt u de Eolische Eilanden zelf ontdekken met Boat Bike Tours? Meer weten over deze reis? Zie Bike and Barge Italy: Sicily and Aeolian Islands? Of neem contact met ons op en vraag meer informatie aan!

Plan uw reis