Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Bij een fiets-vaarvakantie door Zuid-Holland en omgeving denkt u wellicht aan Johannes Vermeers Delft, de kaasmarkt in Gouda of de befaamde molens in Kinderdijk. Klopt, die doen we allemaal aan. Maar dat is niet alles. Reisleider Mariëlle Nagelkerke doet graag een boekje open over enkele verborgen pareltjes tijdens deze verbluffende reis. “Tijdens de route door Zuid-Holland zie je heel veel van Nederland. Ook zijn we sportief bezig en met de fiets zie je andere dingen. Mensen vinden dat geweldig.” Mariëlles top 5:

Plan uw reis

1. De Loosdrechtse Plassen nabij Vreeland

“Nadat we uit de stad zijn gekomen, fietsen we op dag 2 door het fijne dorp Vreeland. Daar begint het echt mooie deel: eerst een gedeelte polder vanaf het Noordzeekanaal, daarna Vreeland. Het is een pittoresk dorpje met oude panden en fraaie huizen. Dan slaan we af en zitten we in een keer tussen het water. Het lijkt net alsof we erdoorheen fietsen, dat is echt wel bijzonder. Het is een fiets-wandelpad met aan weerszijden water, de Loosdrechtse Plassen. We fietsen er tussen het water op een vrij smal stuk en verderop hebben we nog een overzicht over het water en fietsen langs heel grote huizen aan het water. Prachtig.”

2. Schiedamse jenevermolens en eeuwenoud uitzicht in Midden-Delfland

“Op dag 3 fietsen we in Schiedam langs de hoge jenevermolens. Je weet niet wat je ziet, zo hoog. Ik dacht: wie verzint zoiets? Een heel hoge, stenen muur en daarbovenop staat de molen. Dat is serieus heel bijzonder, absoluut. Over een fantastisch fietspad langs de Vlaardingervaart komen we daarna bij Brasserie Vlietzicht in de polders van Midden-Delfland. Ze hebben er een terras aan het water waar we koffie gaan drinken. Dit is echt heel leuk; het water ligt best hoog, met smalle paadjes eroverheen. De eigenaar vertelde me dat als je hier op het terras zit, je een uitzicht hebt zoals het al honderden jaren is. Het is nooit veranderd, we zien hetzelfde als iemand die een paar honderd jaar geleden leefde. Een heel mooi stukje natuur.”

3. De idyllische plaatsjes Bonrepas en Vlist

“Tussen Schoonhoven en Gouda liggen de plaatjes Bonrepas en Vlist, waar we op dag 4 doorheen komen. Bonrepas is een buurtschap in de gelijknamige polder en telt 50 inwoners. Het is er schitterend fietsen langs het riviertje Vlist, met zulke mooie huizen. Het is echt idyllisch. Een slingerend riviertje, de boerderijen liggen eraan en het is netjes onderhouden met grote tuinen die ook tussen de watertjes liggen. Helemaal leuk. Dan komen we in Vlist, dat heeft heel aparte boerderijen met ramen op een andere plaats dan wat je gewend bent bij een boerderij. Het is een ander soort bouwstijl. We fietsen nog altijd langs de Vlist en alles ziet er picobello uit en is heel goed bijgehouden. Een prachtig gebied rond Vlist.”

4. Delfshaven in Rotterdam

“Op dag 5 komen we in Delfshaven, een apart deel van Rotterdam. Het is eigenlijk een heel moderne stad, zeker in vergelijking met Amsterdam. Maar Delfshaven is echt historisch, vroeger was het een afgescheiden dorp. Je hebt er oude gebouwen en pakhuizen met bijbehorende sfeer, een molen ertussen, grachtjes en bruggetjes en de monumentale Pelgrimvaderskerk. Dat maakt het een mooi en speciaal stuk van Rotterdam. Het doet on-Rotterdams aan, een beetje dorps. Zo anders dan de grote stad.”

5. Broek in Waterland en Durgerdam

“De laatste dag fietsen voert ons door een prachtig gebied op steenworp afstand van Amsterdam. We komen door Broek in Waterland, een dorp onder de rook van de grote stad. Ik vind het echt een poppenhuisdorp, met houten huizen en een meertje. Het is er fantastisch, monumentaal en hartstikke mooi. Dat vind ik bijzonder als je daar fietst: je ziet de skyline van Amsterdam in de verte, maar dan komen eerst nog al die kleine dorpjes en al dat groen. Dat is denk ik echt iets Nederlands: zodra je de stad uit bent, ben je gelijk in de polder. Dan volgt Durgerdam, ook leuk. Het ligt helemaal aan de rand van het water en aan de overkant ligt Amsterdam. Een heel apart stuk Nederland met die houten huisjes. Het is een dijkdorp met een jachthaventje ervoor dat uitkijkt op Amsterdam, maar je bent er wel uit de drukte van de stad. Er is rust. We fietsen er helemaal doorheen tijdens de lange route.”

Hebben we u overtuigd?

Ja? Mooi, dan verwelkomen we u met veel plezier aan boord van een van onze schepen. Neem vandaag nog contact met ons op en reis mee met deze veelzijdige fiets-vaarvakantie door Zuid-Holland. Hebt u behoefte aan meer inspiratie? Meld u aan voor onze nieuwsbrief en we houden u op de hoogte van nieuwe reizen, kortingen en mooie bestemmingen.

Plan uw reis