Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen
Vraag gratis prijsopgave aan

 

Waar denkt u aan bij een hotelschip? Misschien kent u de cruiseschepen, met een enorm restaurant en soms een zwembad op het dek. Super-de-luxe, maar niet altijd even gezellig. Bij de fiets-vaarvakanties van Boat Bike Tours kunt u mee aan boord van een binnenschip. Ook comfortabel en goed uitgerust, alleen kleiner. De sfeer is gemoedelijk en de service meer persoonlijk.

Het heeft echt zijn charme, varen op een binnenschip. Sowieso zijn er minder passagiers aan boord, waardoor u de groep snel leert kennen. Daarnaast zit u dichter op het water, zodat u de voorbijkomende zwanen en aalscholvers bijna kunt aanraken. Omdat het schip een stuk minder breed is dan een cruiseschip, kan hij door kleine sluizen heen. Dat is al een belevenis op zich!

Naast fietsen, is niets relaxter dan een vaartocht. Met een drankje op het dek ziet u schilderachtige plaatsen en natuurgebieden aan u voorbijtrekken. Heerlijk toch om dat niet met honderden passagiers te delen, maar met slechts een tiental? Graag leggen we hier vijf verschillen uit tussen een binnen- en cruiseschip, waarbij we het niet kunnen laten direct de voordelen van een binnenschip te noemen!

1. Platte bodem: meer wateren zijn bevaarbaar

Onze binnenschepen werden oorspronkelijk gebouwd voor transport van goederen op binnenwateren. Later zijn ze omgetoverd tot luxe hotelschepen, met alle nodige voorzieningen, van een bar tot aan een zonnedek. De schepen hebben een platte bodem. Dat was nodig voor extra opslagruimte en om in ondiep water te varen. Die platte bodem komt nog altijd van pas, want daardoor kunt u met ons de kleinere rivieren en kanalen verkennen!

2. Minder passagiers aan boord

Een cruise heeft vaak plek voor honderden passagiers. Binnenschepen vervoeren slechts een tiental mensen, waardoor u iedereen sneller leert kennen. Aan boord maakt u snel een praatje, soms ontstaan er zelfs vriendschappen voor het leven! Elk binnenschip ziet er anders uit. Zo kan het ene vaartuig meer reizigers meenemen dan het andere. Soms zijn de hutten groter en kunnen de ramen open, of is er bijvoorbeeld meer ruimte voor het stallen van fietsen.

3. Smal gebouwd: handig voor de sluizen

Om transport op binnenwater mogelijk te maken, zijn binnenschepen vaak smal. Zo kunnen ze door de sluizen heen. Hartstikke leuk! Het is een hele ervaring om van dichtbij te zien hoe een sluis werkt. Soms past een schip maar nét, waardoor de stuurkunsten van de kapitein goed van pas komen. Zijn de sluisdeuren eenmaal dicht, dan verandert het waterniveau; het schip beweegt mee. U ziet meteen de matrozen in actie, die in rap rempo de touwen vastmaken en verleggen.

4. Luxe & grootte

Cruiseschepen hebben vaak meerdere dekken. Ze zijn breder en groter, en vaak luxer. De kans is groot dat u een keer verdwaalt! In een binnenschip heeft u beter overzicht. Vaak zijn er maar twee verdiepingen met hutten, helemaal bovenaan vindt u het zonnedek en ook het restaurant is makkelijk vindbaar. Oké, een binnenschip is net wat minder luxe, maar daar krijgt u wel meer persoonlijke service voor terug! De reisleider en bediening weten al snel uw naam.

5. Langzaam reizen

Binnenschepen varen over het algemeen een stuk langzamer. Dat zorgt voor een maximale beleving van de regio. Net als met fietsen dus! Er is de mogelijkheid om spontaan van boord te gaan en de omgeving op de fiets, of te voet, te ontdekken. Omdat een binnenschip op meer plekken kan aanmeren dan een cruiseschip, overnacht u vaak midden in de oude binnenstad, of anders zeker op wandelafstand. Zo kunt u ’s avonds een mooi ommetje maken.

Zoals u kunt lezen, zijn er aardig wat verschillen tussen binnenschepen en cruiseschepen. Het is leuk om daar eens op te letten als u een schip voorbij ziet varen. Wilt u zelf ervaren hoe bijzonder het is aan boord van een binnenschip, ga dan mee op een fiets-vaarvakantie van Boat Bike Tours. Er is volop keuze aan schepen, die ieder hun eigen charme hebben. Bij ons vindt u een gouden combinatie van varen en fietsen!

Hebt u ook zin in een ontspannende fiets-vaarvakantie?

Onze reisexperts helpen u graag de perfecte reis voor u te vinden. Neem gewoon contact op en vraag meer informatie aan!

 

Plan uw reis