Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

We kunnen niet wachten om u binnenkort op een van onze heerlijke fiets-vaarvakanties te mogen verwelkomen. Laat u nu alvast inspireren door onderstaande 10 verrassende fietsfeiten en ontdek waarom wij zo van ons stalen ros houden.

Plan uw reis

Of bekijk onze tours in Nederland hier

 

1. Maar liefst 35.000 kilometer aan fietspaden

Wij Nederlanders houden echt van fietsen. Wist u dat de gemiddelde volwassene ongeveer 1.000 kilometer per jaar wegtrapt en dat tieners zelfs het dubbele rijden; maar liefst 2.000 kilometer! Iedereen fietst, ongeacht de leeftijd – zelfs 25% van de senioren fietst elke dag! Fietsen hoort bij onze levensstijl; veel jongvolwassenen gebruiken hun fiets voor ongeveer 75% van al hun vervoer. Natuurlijk draagt de meer dan 35.000 kilometer aan fietspaden hieraan zeker bij. Daarnaast is het – met zoveel mooie fietsroutes om van te genieten – ook gewoon leuk om een dagje met de fiets op pad te gaan!

2. Zelfs baby’s verplaatsen zich vanaf hun geboorte al met de fiets

De super populaire bakfiets heeft vooral in de steden de overhand. Nederlanders gebruiken deze fiets voor bijna alles, maar je ziet vooral moeders, vaders en zelfs grootouders met twee of zelfs drie kleine kinderen en/of honden, boodschappen en andere spullen door de straten rijden. Er zijn diverse varianten in bakfietsen: met twee of met driewielen, met of zonder elektrische aandrijving en allerhande toebehoren, zoals speciale draagsystemen voor maxi cosi’s, waarmee zelfs zeer jonge baby’s gemakkelijk en veilig kunnen worden vervoerd.

3. De verkeersregels zijn zeer fietsvriendelijk en het landschap is vlak

De Nederlandse fietsinfrastructuur is erg goed geregeld, waardoor er relatief weinig fietsongevallen plaatsvinden. Op gemeenschappelijke locaties – dus daar waar zowel gemotoriseerd verkeer als fietsers elkaar passeren of zouden kunnen hinderen – de verkeersregels in het voordeel van tweewielers. Ook krijgen kinderen al van jongs af aan les in deelname aan het verkeer, met hun fiets, zodat een helm eigenlijk niet noodzakelijk is. En omdat Nederlanders zo ongeveer álles op de fiets doen – zelfs naar een gala of bruiloft gaan – kun je je gewoonweg niet vertonen met zo’n ding op je hoofd. Trouwens: zonder bergen is fietsen gewoon veel gemakkelijker. Ervaar het gevoel van vrijheid terwijl u door het weidse, vlakke landschap fietst!

4. Niemand draagt lycra als hij/zij ‘gewoon’ fietst

In veel landen komt er een hoop ‘fietsgear’ kijken bij het maken van een fietstochtje. Vooral lycra doet het goed. In Nederland niet! Hier dragen mensen hun normale kleren; ze zitten immers het grootste deel van de ritjes voor dagelijks gebruik op de fiets. Wie heeft er tijd en zin om zich een paar keer per dag om te kleden? Alleen wielrenners en mountainbikers dragen lycra, maar dan moet het wel ‘goed spul’ zijn!

5. ‘s Werelds grootste ondergrondse fietsenstalling

Komt u met een fietstocht in Utrecht – bijvoorbeeld tijdens de Zuidroute – neem dan eens een kijkje in de enorme ondergrondse fietsenstalling onder het treinstation. In Utrecht verplaatst zo’n 40% van de bezoekers zich op de fiets. De stad had dus flink wat plek nodig om al die fietsers te kunnen ontvangen. En dat is gelukt: de nieuwe Utrechtse fietsenstalling biedt plaats aan 12.500 fietsen en is daarmee de grootste ter wereld!

6. Het is een van de veiligste plekken ter wereld om te fietsen

De Europese Federatie van Fietsers stelt jaarlijks statistieken op over fietsveiligheid in heel Europa. Nederland neemt een toppositie in! Dat is waarschijnlijk een hele goede zaak, gezien de afkeer van helmen… Tevens staat Nederland op de tweede plaats van de meest fietsvriendelijke landen. Bij het opstellen van die cijfers is rekening gehouden met vijf criteria: het percentage van de bevolking dat fietst, de veiligheid, het aantal fietstoeristen, het jaarlijks aantal verkochte tweewielers en het aantal mensen dat lid is van een fietsbond. Laten de Nederlanders nu net dat laatste niet zo belangrijk vinden.

7. Fietspaden die elektriciteit opwekken

Wij zijn trots op ons ‘groene’ fietsimago. Sinds enige jaren tilt men ‘groen’ naar een heel nieuw niveau met heuse zonnefietspaden: fietspaden van zonnepanelen. Eerder al verving tijdens een pilotprogramma in Krommenie een zogeheten SolaRoad (dat is een strook zonnepanelen) het gewone fietspad. In het eerste jaar leverde dit 70 meter lange pad 9.800 kWh aan elektriciteit op; wat genoeg is voor zo’n drie huishoudens. Op diverse andere plaatsen in Nederland komen er teststroken van SolarPaths of zonnefietspaden bij.

8. De fietsspits is een ding van vreemde schoonheid.

In Utrecht, een stad met zo’n 350.000 inwoners, fietsen dagelijks zo’n 125.000 mensen op straat en meer dan 33.000 op een bijzonder drukke straat alleen al! Dit is verre van een chaos; het is eerder een verbazingwekkend, onbedoeld gechoreografeerd spektakel dat u moet zien om te geloven.

9. Ook honden houden van fietsen

Nou ja, van achter- of voorop zitten. En sommige honden houden er zelfs van om lekker naast de fiets te rennen. Er zijn meerdere hond-vriendelijke Europese steden, maar veel Nederlanders hebben zo’n goede band met hun hond, dat ze hun viervoeter overal mee naartoe nemen. Dus ook op de fiets! De kleintjes zitten vooraan met een mandje aan het stuur of op de bagagedrager achterop in een mandje, grote honden gaan mee in de bakfiets of rennen naast de fiets mee. Er zijn zelfs honden die netjes op een kinderfietszitje balanceren, maar of dát nu zo veilig is…

10. Samen fietsen kan erg romantisch zijn

Een van de meest romantische manieren om een vakantie door te brengen is op een mooie plek met iemand van wie je houdt. En nu zijn de meeste unieke en idyllische plekjes juist zo goed bereikbaar met de fiets. Wilt u met z’n tweetjes erop uit, dan kunt u heel gezellig samen op een tandem of hand in hand naast elkaar op een gewone fiets. Wel goed uitkijken voor tegenliggers hoor!

Klaar om ook te komen fietsen?

Dan is het najaar het perfecte moment voor een geweldige fiets-vaarvakantie! Bekijk onze last-minutes of plan uw reis voor 2021 en profiteer van onze vernieuwde flexibele boekingsvoorwaarden. Vraag een offerte aan en kijk wat voor u de ideale vakantiebestemming is.

 

Plan uw trip

Of bekijk onze tours in Nederland hier