Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Nederland mag dan vooral bekend staan om zijn windmolens, boerderijen en bloemenvelden, er zijn ook prachtige natuurgebieden, die soms wat verborgen liggen. Van duinen tot dichte bossen, van getijdengebieden tot glooiende, met heide begroeide, heuvels. De natuur in Nederland is van een sprookjesachtige kwaliteit.

Bent u nieuwsgierig naar enkele van de mooiste natuurgebieden van Nederland? Hier is onze keuze!

Plan uw reis

 

1. Waddenzee en de Waddeneilanden

Misschien wel een van de best bewaarde geheimen van Nederland, is de dynamische kustlijn bij de Waddenzee. Het grootste getijdengebied ter wereld vormt een oase van biodiversiteit. Grenzend aan een reeks eilanden, waaronder Texel en Terschelling, verandert het uitgestrekte gebied twee keer per dag – bij eb – in wad.

Sinds 2009 staat het waddengebied op de Unesco-werelderfgoedlijst. U kunt er trekvogels, lokale zeehondenpopulaties en – als u geluk heeft – zelfs bruinvissen zien. Een van de beste manieren om de Waddenzee te ervaren, is om te gaan wadlopen: een wandeling over het wad bij eb. Maar wie niet vies wil worden, kan ook lekker fietsen over de vele paden op de eilanden met uitzicht op het wad.

Beleef het op deze reizen:

2. Groene Hart van Holland

Omringd door de grootste Nederlandse steden ligt het Groene Hart. Dit weelderige, historische platteland draagt sporen van het moerasachtige verleden in combinatie met verhalenboek scènes van het plattelandsleven. Na eeuwen van landbouw en veenwinning zijn de wetlands en landbouwgronden samengesmolten als ontelbare smalle stukjes weiland die uitmonden in meren en waterwegen.

Het Groene Hart is een belangrijk leefgebied voor vogels, en vormen de thuisbasis van zwermen trek- en weidevogels zoals de grutto, de kievit, de scholekster en vele soorten ganzen. Naast uitstekende wandel- en fietsroutes zijn er in het gebied ook veel mooie zwemplekken te vinden.

Beleef het op deze reizen:
Groene Hart van Holland
Zuid-Holland en omgeving

3. Veluwe

De Veluwe is een bloeiende combinatie van bossen en heidevelden en is een bestemming die zeer geliefd is . Lekker wandelen door de bossen vol pijnbomen, beuken, berken en eiken en daarna aankomen bij uitgestrekte gebieden van heide en heide, die van half juli tot half september paars bloeien.

De Veluwe bestaat uit verschillende natuurgebieden. Zo is er het Nationaal Park de Veluwezoom met zijn glooiende heuvels en het Nationaal Park de Hoge Veluwe, waar naast edelherten, wilde zwijnen en moeflons ook het een kunstmuseum van wereldklasse te vinden is, het Kröller-Müller-museum.

Beleef het op deze reis:

4. Nationaal Park De Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen ligt tussen de Maas en de Duitse grens, op een zandplateau in de Limburgse regio. In het gebied met heidevelden, bossen, vennen en meren heeft de mens sinds de prehistorie zijn sporen achtergelaten. Zo vonden archeologen er klokbekers, speerpunten en bijlen, en zijn vanaf de top van sommige duinen loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog te zien.

Als u langs de pijnbomen en door de heide wandelt, of langs het kristalheldere water van het park, kunt u op een paar plaatsen slangen, hagedissen, vleermuizen en zelfs bevers spotten.

Beleef het op deze reis:

5. Noord-Hollandse duinen

De Noord-Hollandse duinen beschermen het laaggelegen gebied niet alleen tegen overstromingen door de Noordzee, maar zorgen ook voor drinkwater in bijna de hele provincie. In het steeds veranderende landschap vindt u prachtige bossen, graslanden, heide en meertjes en kunt u konijnen, eekhoorns, vogels en af en toe een Schotse Hooglander tegenkomen.

Vooral het Noordhollands Duinreservaat leent zich uitstekend om met de fiets te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het kunstenaarsdorp Bergen, of neem een kijkje bij de hoogste duinen (55 meter!) van Nederland, die in Schoorl liggen. Geniet van een kop koffie op het terras van een strandtent, of duik in de zee!

Beleef het op deze reizen:

6. Nationaal Park de Alde Feanen

Friesland bestaat uit meer dan alleen weidse vlakten. Nationaal Park De Alde Feanen is een laagveengebied van 2300 hectare, met een zeer afwisselend landschap van meren, rietlanden, moerasbossen en graslanden. Met een beetje geluk treft u tijdens het fietsen een lepelaar of aalscholver, of misschien zelfs een zeearend, boommarter of otter.

Een groot deel is beschermd Natura 2000-gebied. Er komen maar liefst 450 plantensoorten en 100 vogelsoorten voor. Elk deel heeft zijn eigen bewoners. Zo trekt het overjarige riet moerasvogels als de roerdomp en bruine kiekendief, terwijl in de bossen de goudvink en nachtegaal graag geziene gasten zijn. Ook groeien er veel orchideeën. Genoeg te zien dus!

Beleef het op deze reis:

Hebt u ook zin in een ontspannende fiets-vaarvakantie?

Onze reisexperts helpen u graag de perfecte reis voor u te vinden. Neem gewoon contact op en vraag meer informatie aan!

 

Plan uw trip