Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Gouda is wereldberoemd. Door twee typisch Nederlandse lekkernijen (Goudse kaas en stroopwafels) en natuurlijk de Goudse kaarsen en Goudse pijpen. Superleuk die ambachten! Maar er is nog veel meer moois te zien in de oude binnenstad. Dwalend door de straten stuit je al gauw op prachtige grachten, hofjes en stegen. Gouda had door de gunstige liggen aan de rivieren Gouwe en IJssel een florerende handel. Het ligt ook nog eens tussen de Krimpenerwaard en Reeuwijkse Plassen: schitterende fietsgebieden.

Het was moeilijk kiezen, maar we noemen vijf historische plekken in Gouda die u eigenlijk niet mag missen!

Plan uw reis

 

bron: VVV Gouda

Vier molens midden in de stad

Ze liggen wat verborgen, maar Gouda heeft vier werkende molens. Vlak bij het historische centrum bevindt zich Korenmolen ’t Slot uit 1832. Als de deur openstaat, kunt u de molen bezichtigen. De Roode Leeuw is een van de laatste ambachtelijke maalderijen in de Randstad én een van de oudste korenmolens van Nederland. Gouda heeft daarnaast twee poldermolens, in de wijk Korte Akkeren en aan de overkant van het Baden Powellplantsoen, aan de IJssel. Leuk weetje: Vereniging van Goudse Molenaars leidt nieuwe molenaars op.

bron: VVV Gouda

De mooiste kerkramen van Nederland

De gebrandschilderde ramen in de Sint-Janskerk behoren tot de oudste en mooiste van het land. De ‘Goudse Glazen’ ontstonden in een bewogen periode in de Nederlandse geschiedenis: de tijd van de renaissance, reformatie en opstand tegen de koning van Spanje. In de ramen maakt de middeleeuwse stijl plaats voor de renaissance, en zijn de politieke ontwikkelingen van de opstand te zien. Toen de Sint-Jan van katholieke in protestantse handen overging, werden de heiligenbeelden en altaren verwijderd, maar bleven de ramen in stand.

bron: VVV Gouda

Oases van rust in oude hofjes

De Goudse binnenstad telt een paar oude steegjes, de een nog smaller dan de ander, waar vaak verrassende verhalen achter zitten. Daarnaast kent de stad fraaie hofjes en poorten. De beschutte plekken vormen een oase van rust in de drukke stad. Omdat de hofjes zo verborgen liggen, weten maar weinig mensen de groene plekken te vinden. Ze werden vaak gesticht met het geld van vermogende mannen en vrouwen, die het als erfenis achterlieten, om er woningen voor de armen van te bouwen. Bij het overdekte Hofje van Jongkind kan zelfgebrande koffie worden gedronken.

bron: VVV Gouda

Bibliotheek in oude chocoladefabriek

De bibliotheek van Gouda zit in een oude chocoladefabriek. Van 1972 tot 1983 bevond zich hier Steenland Chocolade, een fabrikant met Goudse roots die bekend is vanwege zijn chocolademunten. De munten liggen zelfs op hotelbedden in Las Vegas! Ontwerper Florian de Visser maakte een vloer waarin te zien is hoe de fabriek vroeger was ingericht. Ontdek waar de chocolade naar binnen werd gereden, en waar de arbeiders aan de productielijnen stonden en de chocoladefiguren in folie wikkelden. Een kop koffie drinken kan bij Kruim, mèt een chocolademunt.

bron: VVV Gouda

Terras op de oude visbanken

De Visbanken (aan beide oevers van de Gouwe) dienden als overkapping voor vishandelaren die er hun waar verkochten. De ene kant was voor de Goudse koopmannen, de andere kant voor van wie buiten de stad kwam. Aan weerszijden van de gracht bevinden zich nog altijd de overdekte zuilengalerijen, waar nu terrassen van twee restaurants liggen. Een heerlijke plek aan het water om wat te eten. Tegen de visbank staat een commissarishuisje, vroeger bestemd voor de keurmeesters of de ‘visfinders’, zoals de Oud-Gouwenaars ze noemden. Ze keurden alle zoet- en zoutwatervis.

Zelf de historische schatten van Gouda bezoeken

Zoals u kunt zien, is de sterke identiteit van Gouda niet alleen merkbaar in de heerlijke kaas en stroopwafels, maar ook in de historische gebouwen.

Zelf de schatten van Gouda ervaren? Drie fiets-vaarvakanties van Boat Bike Tours gaan door deze bijzondere stad:

Zuid-Holland en omgeving

Groene Hart van Holland

8-Daagse Tulpenreis

Wilt u meer informatie?

Hebt u nog vragen over ons reisaanbod, mail naar [email protected] of bel ons op +31 (0) 20 72 35 400. We geven graag advies over uw perfecte fiets-vaarvakantie en kunnen een vrijblijvend voorstel doen.

Plan uw reis