Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Op zoek naar een nieuwe manier om Nederland te zien? Dan zit u goed tijdens een fiets-vaarvakantie. Want de uitzichten zijn werkelijk fantastisch als u fietst over onbekende paden of als u vaart op een schip; middeleeuwse torenspitsen en groene landerijen zijn het fotograferen zeker waard. Het is de mooiste manier om het Groene Hart van Zuid-Holland te leren kennen op een manier die u niet eerder hebt ervaren. Gelooft u ons niet? We hebben een top 10 samengesteld van bezienswaardigheden en ervaringen die op u wachten tijdens onze fiets-vaarvakantie door Zuid-Holland.

Plan uw reis

1. Prachtige kastelen langs de Vecht

De rivier de Vecht volgt een bijna schilderachtige route vanuit Amsterdam naar Utrecht. Terwijl het schip naar de volgende stop vaart, verwondert u zich al fietsend over de prachtige kastelen. U fietst langs zeven unieke steden en dorpen, elk met een eigen imposant kasteel en landgoed. Zoals het indrukwekkende Slot Zuylen, met zijn sierlijke landgoed en tuin. Dit 14e-eeuwse fort dateert uit de middeleeuwen en is omgebouwd tot landgoed. Het toont de statige levensstijl van de Nederlandse koninklijke klasse.

2. Utrechts trots: de Domtoren

Wat weet u van de Dom in Utrecht? De 465 treden tellende Domtoren is de trots van de stad. En terecht, als u kijkt naar zijn historie. De geschiedenis van de hoogste kerktoren van Nederland voert terug tot de Romeinse tijd. Hij overleefde de invasies van de Vikingen in de negende en tiende eeuw, de Beeldenstorm tijdens de Protestantse Reformatie én een verwoestende tornado tijdens de zeventiende eeuw. Neem na de fietstocht van vandaag zeker even de tijd om deze bijzondere toren te bewonderen. Hebt u nog energie over? Beklim dan de 465 treden naar de top voor de meest adembenemende panoramische uitzichten over de stad.

3. Jenever proeven in Schiedam

Zelfs als u geen liefhebber bent van jenever, is dit de moeite waard: een bezoek aan het Jenevermuseum in Schiedam. Wist u bijvoorbeeld dat er drie soorten jenever zijn? Oude, jonge en korenwijn. Jenever, de oudere zus van gin, wordt gemaakt van jeneverbessen en zit tjokvol geurige kruiden die zorgen voor het bedwelmende aroma en de kenmerkende smaak. En waar beter dan in jeneverhoofdstad Schiedam kunt u alle soorten proeven? Een uitstekend uitje voordat u zich na het diner terugtrekt in uw hut op het schip.

4. Historische grachtenpanden van Delft

Wie aan Delft denkt, denkt misschien aan Delfts blauw porselein of aan de Nieuwe Kerk, waar leden van het Koninklijk Huis worden bijgezet. Maar Delft is meer dan dat. In de geboorteplaats van Johannes Vermeer zijn er plekken die nog altijd herinneren aan die tijd. Want veel van de 17e-eeuwse charme is nog steeds zichtbaar in de grachtenpanden, markten en de architectuur uit de renaissance. Het is de perfecte plaats om te voet te verkennen en de vele oude panden en details te bekijken.

5. Toch de molens van Kinderdijk

Laten we eerlijk zijn: vele Nederlanders zijn nog nooit naar Kinderdijk geweest. Maar buitenlandse toeristen komen massaal naar ons land om de molens te bewonderen. En daar is echt een goede reden voor, want nergens anders ter wereld ziet u zo’n verbazingwekkend grote verzameling van 17e-eeuwse molens bij elkaar. Van de 20 originele molens die zijn gebouwd om de overstromingen van onder andere de Lek en Maas tegen te gaan, zijn er nog 19 over. Ze vormen zo’n iconisch en belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis dat ze in 1997 op de werelderfgoedlijst van Unesco zijn gezet. Reden genoeg dus om tijdens onze reis door Zuid-Holland Kinderdijk tóch te bezoeken!

6. De kaasveiling in Gouda

Hoewel de Alblasserwaard vooral bekendstaat om de molens van Kinderdijk, is de fietsroute naar Gouda landelijk en groen, met veel grasland en grazende koeien. Het is het perfecte decor voor een kaasstop in Gouda, de bekendste kaasstad in ons land. Wist u dat maar liefst 60% van alle kaasproductie in Nederland Goudse kaas betreft? Wanneer u de stad op donderdag aandoet, kunt u getuige zijn van de kaasveiling, die door de eeuwen heen vrijwel onveranderd is gebleven. Een mooie ervaring die u zeker afsluit met een lekker stukje kaas van eigen bodem!

7. Fietsen door Het Groene Hart van Holland

Natuur- en recreatiegebied Het Groene Hart van Holland staat bekend om zijn weelderige groen en serene wateren. Het zijn verschillende gebieden die qua ligging en landschap een eigen uitstraling hebben, met afwisselend de typische Nederlandse polders, vele wateren, weide- en veenlandschappen. Fietsend door dit heerlijke gebied ziet u grazend vee, vogels en andere wilde dieren, en komt u langs meren vol met zeilboten en wakeboards. Het is er rustgevend en energiek tegelijk.

8. Jongste duinen langs de Noordzee

Natuurliefhebbers opgelet, want langs onze kust, nabij Zandvoort, vindt u rust te midden van de drukke dorpen en steden. Hier ligt namelijk Nationaal Park Zuid-Kennemerland met bos, struweel, gras en vooral: duinen. De jongste duinen langs de Noordzeekust. U fietst er dwars door de ongeordende natuur, ziet grote grazers als wilde paarden en Schotse hooglanders en hoort de vele vogels fluiten. Maar liefst 40% van alle plant- en diersoorten in ons land leeft in dit gebied. Een waar genot om doorheen te fietsen!

9. Het strand bij Bloemendaal

Toe aan een pauze tijdens een warme fietsdag? Dan is het strand bij Bloemendaal een perfecte plek om halt te houden. In tegenstelling tot Zandvoort, dat meer een badplaatsgevoel heeft, is Bloemendaal met zijn uitgestrekte duinen een plek voor de echte strandliefhebber. De Noordzee lonkt hier. Dus neem een biertje of een ijsje, trek uw schoenen uit en slenter ontspannen door de branding. Of bewandel een van de natuurpaden door de duinen en geniet van de weidse uitzichten en de wind door uw haar.

10. Fotogeniek Haarlem

Ooit nagedacht over Haarlem? Deze Noord-Hollandse stad willen we u tijdens de fiets-vaarvakantie door Zuid-Holland toch niet onthouden. Veel mensen beschouwen Haarlem als de meest fotogenieke stad van Nederland – en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. De prachtige middeleeuwse architectuur, kerktorens, kronkelende waterwegen en de iconische stellingmolen De Adriaan, smeken om gefotografeerd te worden. De stad is bovendien een geweldige plek om te winkelen; in het centrum liggen de Gouden Straatjes. Hier vindt u charmante boetiekjes, speciaalzaken en tal van antiek- en vintagemarkten. Bent u uitgewinkeld, dan bent u van harte welkom aan boord om heerlijk uit te rusten.

Ga mee op reis

Hebt u zin gekregen in deze reis door Zuid-Holland? Neem vandaag nog contact met ons op en ga mee met deze unieke en verrassende fiets-vaarvakantie door eigen land. Wilt u liever meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor onze nieuwsbrief en we houden u op de hoogte van nieuwe reizen, kortingen en mooie bestemmingen.

Plan uw reis