Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Kris en haar vrienden fietsen en varen al bijna tien jaar samen. Ze vertelt ons hoe ze geïnspireerd raakte om haar eerste reis te organiseren. En hoe hun Europese reisavontuur begon, tezamen met het ontstaan van vele nieuwe vriendschappen.

Plan uw reis

 

Het plannen van een reis met vrienden

We maakten onze eerste (fiets-vaar)reis in 2011. De man van mijn vriendin was een reis aan het organiseren en wij werden uitgenodigd om mee te gaan. Het was geweldig, maar we pasten niet helemaal bij de groep; ze waren heel anders dan wij. Dus we dachten: “Als we zoveel plezier kunnen hebben met mensen die we niet kennen, stel je dan eens voor hoe het is om zo’n reis te maken met mensen die we wél kennen!”

De eerste fiets-vaarreis die we zelf organiseerden, was in 2012 en ging van Amsterdam naar Brugge. Ik stuurde een e-mail naar vrienden met de data, met de vraag wie er geïnteresseerd was, en nodigde hen uit om te delen met hun vrienden. Al snel hadden we het schip vol!

Vreugde werkt aanstekelijk

Er is een kerngroep van drie tot vier koppels die zijn mee geweest op elke reis die we hebben gemaakt. En ieder jaar komen er nieuwe mensen bij. We zijn kennelijk zo’n positieve groep, dat onze vreugde aanstekelijk werkt! De meeste mensen die we ontmoeten, vinden het gewoon gezellig om met ons om te gaan. Soms gaan ze dan ook mee op een volgende reis.

Het is zo bijzonder om met vrienden te kunnen reizen. Een van de koppels die we op onze eerste reis hebben ontmoet, zijn goede vrienden geworden en we zien elkaar regelmatig. Andere mensen zie ik misschien maar één keer per jaar, tijdens de vakantie; iets wat van onschatbare waarde is voor de kwaliteit van de tijd die we samen doorbrengen. Er zijn vier of vijf tafels en we zorgen ervoor dat we tijdens het eten steeds bij iemand anders aan tafel zitten, zodat we elke avond met andere mensen kunnen praten.

Als je met een groep vrienden gaat, is er zo’n natuurlijke klik. Iedereen kan met elkaar opschieten! Zo niet, dan worden ze niet nog een keer uitgenodigd…

Reizen op maat

Als ik weet dat we weer een reis willen gaan plannen, dan bel ik Jossie (Tour Manager bij Boat Bike Tours) en dan neem ik een optie op het schip met daarbij een bepaalde start- en einddatum. De optie op het schip kan voor een paar weken worden vastgehouden, terwijl ik het met de groep probeer rond te krijgen.

Jossie helpt ook met het vinden van de beste route voor onze groep. Dus als ik zeg: “We willen graag ergens heen waar het niet te toeristisch is. Wat is een goede route en wat is de beste tijd van het jaar om te gaan?”, dan denkt ze met ons mee. We gaan altijd in september, dat is geweldig. Het is nog steeds warm genoeg, maar geen hoogseizoen meer.

Vorig jaar hebben we Nederland verkend op een door Jossie voorgestelde route, van Maastricht naar Amsterdam. Het was een geweldige reis door een landelijke omgeving. Sommige van de dorpen waar we stopten, hadden niet eens een winkel die groot genoeg was om ansichtkaarten te kopen!

Een andere keer organiseerde ik een stedentrip met 12 vriendinnen op een kleinere boot, waarbij we van Rotterdam via Amsterdam naar Delft voeren en fietsten. Dit was zó leuk!

Vanaf de fiets heb je het beste uitzicht

Op reis met de fiets, is gewoon de beste manier om het land te zien. Je rijdt elke dag 30 tot 50 km, waarbij je onderweg regelmatig stopt en de kans hebt met mensen te praten

In de Champagne-regio maakten we schitterende fietstochten, maar omdat het er nogal heuvelachtig is, kostte het soms een beetje moeite. Het jaar erna huurden we daarom e-bikes en die waren fantastisch! Ik had het gevoel dat ik Marianne Vos was, zo lekker ging het. En zelfs als ik niet zo goed had geslapen of een beetje moe was, had ik weer zin om op de fiets te stappen. We hebben echter wel een aantal fanatieke fietsers in de groep, dus die rijden gewoon volledig op eigen kracht!

De enige keren dat mensen niet van hun reis hebben genoten, was wanneer ze zich niet zeker genoeg voelden op de fiets. Een vrouw heeft me zelfs laten weten, dat ze zich niet had gerealiseerd dat het een fietsvakantie zou worden… Sindsdien zorg ik er dus voor dat mensen weten waar ze aan beginnen!

We kiezen altijd voor de begeleide fietsreizen met een deskundige reisleider. Natuurlijk letten we ook als groep op elkaar en zorgen we ervoor dat er niemand achterblijft. Zo reden we ooit eens op een vrijdagmiddag rond 17.00 uur in Parijs rond. Dat was een hele uitdaging. Gelukkig hadden we een geweldige reisleider!

Alleen plezier, geen gedoe…

De fiets-vaarvakanties zijn leuk, ongedwongen en gezellig. De bemanning is altijd zo oprecht blij ons te zien, de schepen zijn schoon en goed onderhouden en er wordt goed voor ons gezorgd.

Het fijne is, dat je niet hoeft te beslissen waar je de nacht doorbrengt, of wat je gaat eten. En ook hoef je niet elke dag je bagage in te pakken en ‘s avonds weer uit te pakken, en een nieuw onderkomen te vinden. Ontzettend aangenaam.
Ik kan het niet genoeg aanbevelen!

Wilt u meer weten over het reizen met een groep, kijk dan op onze website bij ‘Reizen op maat’ of stuur een bericht aan [email protected].

 

Plan uw reis