Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Vulkanen, stranden & pasta

Heerlijk Italiaans eten, schitterende natuur en brede zandstranden. Net ten noorden van Sicilië liggen de vulkanische Eolische Eilanden, ieder met hun eigen charme. Ze danken hun naam aan Aiolos, de Griekse god van de wind. Sabine Boerema was met Boat Bike Tours een week mee aan boord van Sundial, een traditioneel houten zeilschip, ooit gebouwd in Turkije. Ze bezocht maar liefst vijf eilanden: kuuroord Vulcano, hip Panarea, het groene Salina, historisch Lipari en Stromboli, door zijn actieve vulkaan ook wel de vuurtoren van de Middellandse Zee genoemd.

Plan uw reis

Of bekijk onze Sicilië tour hier

Hoe was het om aan boord te stappen van de Sundial?

“Heel bijzonder. De boot is van een Siciliaans gezin uit Milazzo, de historische havenstad waar de reis begint. Vader vaart, dochter Vanessa kookt en zoon Angelo bekommert zich om de gasten; hij is echt een engel, heel zorgzaam en vriendelijk. De eerste maaltijd werd bereid door de moeder: caponata, een stoofschotel met groente. Er is zoveel lekkers om te proeven. Kazen, worstjes, artisjok, olijven, mozzarella, tonijn, garnalen en natuurlijk cannoli, een Siciliaanse specialiteit: kleine koekrolletjes gevuld met ricottacrème. Het schip is helemaal van hout, en met liefde ingericht. Kanten gordijntjes, kleine tegels beschilderd met vruchten op iedere deur. Heel Italiaans.”

Jullie zeilden eerst naar Vulcano, het ‘kuureiland’…

“Zo’n schitterend eiland! Op Vulcano is de vulkanische activiteit heel duidelijk zichtbaar. Als je in de haven aankomt, zie je direct de fumarolen: gaatjes in de aardkorst waar warme zwaveldampen uit ontsnappen. De rotsen zijn geel uitgeslagen, en het ruikt er naar rotte eieren. Bij het strand Spiaggia delle Acque Calde kun je tussen de gasbellen zwemmen. Helaas zijn de modderbaden sinds 2019 gesloten. Maar we maakten in de avondzon een prachtige wandeling naar de krater van de vulkaan. Zo magisch; de kleuren, de rook van de fumarolen, en het schitterende uitzicht over de Tyrreense Zee, met de andere Eolische eilanden. Ik heb ooit de Etna beklommen, dat was zes uur ploeteren in vulkaanzand, maar deze wandeling vond ik goed te doen. Mooier zelfs.”

Daarna door naar Panarea, Salina en Lipari, hoe is het daar?

“Ieder eiland is anders, dat maakt het zo leuk. Panarea is een beetje hip. Je wandelt er door hele smalle steile straatjes langs wit gekalkte huizen, met veel bloemen. Er rijden hele smalle autootjes en we zagen een ambulance half zo breed als bij ons in Nederland. Bij de tuinpoorten staan keramische pijnappels, die voorspoed in het huis zouden brengen. Op Salina maakten we een fraaie fietstocht. Best pittig, de eerste paar kilometer fiets je alleen maar omhoog – ik had gelukkig een e-bike. Het eiland is heel erg groen. Il Postino is er opgenomen, een van mijn favoriete films. Je fietst langs cactussen en wijngaarden waar Malvasia wordt gemaakt, een bijzondere dessertwijn. Lipari is het grootste eiland. Daar ligt een prachtige vestingstad, met een archeologisch museum. Volop terrasjes, heel sfeervol.”

Stromboli heeft een actieve vulkaan, die elk kwartier uitbarst.

“De gids vergeleek Stromboli met een slapende kat, die elk kwartier een beetje wakker wordt en zich uitrekt. We moesten wachten tot het avond werd, om de uitbarstingen te zien. Na het diner voeren we de bocht om en daar lagen allemaal schepen; iedereen was aan boord naar de vulkaan aan het kijken. Je kunt de klok er bijna op gelijk zetten, om het kwartier zie je lava de lucht in schieten, zo spectaculair! Stromboli is bewoond, tegenwoordig kunnen wetenschappers de activiteit goed meten. Dus ik voelde me er zeker veilig. Je ziet de uitbarstingen het mooist vanaf een schip. In het donker glijdt de gloeiende lavastroom de berg af. Echt een natuurwonder.”

Op de reis wordt niet alleen gefietst, maar ook gewandeld?

“Ja, de variatie is enorm. Heerlijk vond ik dat. Niet ieder eiland leent zich er voor om overheen te fietsen, daardoor doe je telkens weer iets anders. De ene dag een stukje fietsen, dan weer een vulkaan beklimmen, of door een plaatsje struinen. Het is fijn als je sportief bent, maar je hoeft geen geweldige conditie te hebben. Het dagritme vond ik heerlijk. Vaak gingen we rond 7 uur varen. Dan stond het ontbijt al klaar. Daarna even zwemmen, een stukje varen, weer even zwemmen, lunchen, wandelen of fietsen; iedere keer een vol dagprogramma. En vergeet zeker niet het heerlijke Italiaanse eten als activiteit.”

Was het moeilijk om na een week afscheid te nemen?

“Jazeker, ik zou zo weer gaan! Italië is al fantastisch, de Eolische Eilanden voelen als een droom. Het landschap is zo veelzijdig, met volop bloemen, cactussen en planten. Super dat je op zo’n mooi zeilschip zit, bij een hele aardige familie, door wie je helemaal wordt verwend. Ik heb zoveel verse vis gegeten, heerlijk. Het is een op-en-top Italiaanse reis, op de eilanden kom je nauwelijks buitenlandse toeristen tegen. Mijn dochter was mee, en we zijn ook nog een weekje op Sicilië geweest, een hele mooie combi. Al die prachtige stadjes, met al die kerken, wow! Nog een tip: vlieg je op Catánia, neem dan de trein naar Milazzo, waar de reis begint. Prachtige rit.”

Reis mee met Boat Bike Tours

Ook graag de Eolische Eilanden verkennen? Ga dan mee met de reis van Boat Bike Tours: Start de rondreis in het historische stadje Milazzo, aan de noordkust van Sicilië, en vaar naar de vijf eilanden Vulcano, Panarea, Stromboli, Salina en Lipari. De fietstochten zijn zo’n 20 tot 25 kilometer, de wandelingen duren 2,5 tot 3,5 uur. Samen met een ervaren reisleider bezoek je de mooiste bezienswaardigheden. Je kunt er ook voor kiezen om de fietstochten en wandelingen zelfstandig te doen, met hulp van de gratis Ride with GPS-app en Boat Bike Tours-fietskaart.

Verleng de reis met drie dagen Sicilië

Je kunt de reis verlengen met drie dagen op Sicilië. Na het ontbijt vertrek je met een minibus van de haven van Milazzo naar Villafranca Tirrena, vanwaar je (met hulp van een app) langs de noordoostkust naar het centrum van Messina fietst. Je komt door het dennenbos van Calamona, kunt granita (halfbevroren zoete drank) proeven in het dorp Torre Faro en passeert het meer van Ganzirri. De volgende dag brengt een minibus je naar Giampilieri Marina en fiets je langs de oostkust richting kustplaats Taormina. Op dag 3 trap je door naar de schitterende kloof van Alcantara, waar je kunt zwemmen, en de kustplaats Riposto. Met een privétransfer bereik je het centrum van Catánia.

Onze reisexperts helpen u graag bij het boeken van uw gewenste reis. Stuur ons een e-mail of bel ons op 020 72 35 400 en we helpen u verder!

Plan uw reis

Of bekijk onze Sicilië tour hier