Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Benieuwd naar wat er met de schepen van Boat Bike Tours gebeurt in de winter? Varen ze door? Of liggen ze wat verlaten in de haven, wachtend op het voorjaar? Johan ten Kate en Roy van der Veen, mede-eigenaars van de schepen Princesse Royal en Fluvius, geven uitleg.

Vraag gratis prijsopgave aan

 

Onderhoud

Het personeel leunt in de winter zeker niet achterover. Zodra de laatste gasten van boord zijn, begint het onderhoud. Tijdens de zomer is daar weinig tijd voor. Dan vertrekt de ene groep op zaterdagmorgen, en komt de volgende ’s middags alweer aan. In de paar uurtjes tussendoor is er alleen maar tijd voor de schoonmaakwerkzaamheden.

Ieder jaar knappen Johan en Roy van alles op, en vervangen ze spullen. Ze kopen bijvoorbeeld nieuwe bedden, zorgen voor nieuwe vloerbedekking, en schilderen de meubels. Soms is het tijd voor groot onderhoud, zoals het vervangen van de verwarming en de airco-systemen.

Om de vijf jaar gaan de schepen uit het water om geschilderd te worden. Dit gebeurt bij de scheepswerf en is de grootste klus.

Noodreparaties

Soms gebeurt er iets in het hoogseizoen waarop Johan en Roy heel snel moeten reageren. Iets kleins, zoals een gebroken douchekop, kan eenvoudig worden gerepareerd als de gasten aan het fietsen zijn.

Een lekkage is lastiger. Twee jaar terug  raakte een waterleiding in een van de hutten lek. Dit kon vrij eenvoudig worden verholpen, maar vanwege de waterschade waren een nieuwe vloer, nieuw plafond en likje verf nodig. Zo’n opknapbeurt doe je niet even in een middag. Een geluk bij een ongeluk: het schip was niet vol. Zo konden de gasten naar een andere kamer worden verplaatst.

Het kan best een uitdaging zijn, om iets te repareren als het schip onderweg is. Je moet maar net het juiste onderdeel aan boord hebben – anders wordt het improviseren en een tijdelijke oplossing bedenken. Het winteronderhoud is vooral bedoeld om problemen te voorkomen en moet van hoge kwaliteit zijn. Repareren kan, maar Johan en Roy vervangen of moderniseren liever alles.

Werkzaamheden tijdens corona

Omdat het hoogseizoen de afgelopen twee jaar door corona korter duurde dan gebruikelijk, was er meer tijd voor onderhoud. Johan en Roy wilden het liefst alle badkamers vervangen, maar uiteindelijk stelden ze dit uit. Overigens hadden ze genoeg ander werk. Zo gaven ze hun schip Magnifique in 2021 de nieuwe naam Princesse Royal, iets wat ze al sinds de aankoop van het schip wilden doen.

Dat betekende niet alleen maar een nieuwe naam op de scheepsboeg schilderen. De naam Magnifique zat op de voordeur, het koffie-apparaat, al het informatiemateriaal, de kussens, het beddengoed, noem maar op. Zo werd de naamsverandering een heel project. Een mooie winterklus!

Afgemeerd in Groningen

Johan en Roy meren hun schepen in Groningen af omdat ze daar wonen. Overdag doen ze het onderhoud, en ’s avonds kunnen ze lekker naar huis.

In normale tijden organiseren de mannen ook evenementen tijdens het laagseizoen. Zo worden veel schepen tijdens het muziekfestival Eurosonic Noorderslag – als Groningen vier dagen lang de pophoofdstad van Europa is – als hotels gebruikt. Ook huren bedrijven hun eigen schip af voor bijvoorbeeld een kerst- of nieuwjaarsfeest.

Winter of zomerseizoen?

Welk seizoen is het fijnst? Roy houdt van zowel het hoog- als laagseizoen. Hij vindt het geweldig om in de zomer te varen. Maar, gek genoeg kijkt hij in de zomer altijd uit naar de winter en in de winter naar de zomer. Vast omdat hij in het hoogseizoen 24 uur per dag beschikbaar moet zijn.

Elke dag is anders, dat is het leuke van de zomer. Maar na 32 weken achter elkaar werken, zonder ook maar één vrije dag, valt er ’s winters ook wel een last van de schouders. Het is fijn om even pauze te nemen, en bij te komen. Eindelijk is er weer tijd om plannen te maken voor het nieuwe jaar, maar ook voor vakantie.

Roy en Johan hebben allebei aan boord van het schip gewerkt en zelfs gewoond. Het probleem is dat ze toen nooit pauze namen. De verleiding is te groot om nog even door te werken, en voor je het weet is het tijd voor bed. Na 32 weken werken, is het belangrijk om even een tandje terug te doen.

Uitkijken naar het volgende seizoen

Roy en Johan kijken alweer uit naar het nieuwe seizoen. Hebt u nog vragen over ons reisaanbod, mail of bel ons op +31 (0) 20 72 35 400. We geven graag advies over uw perfecte fiets-vaarvakantie en kunnen een vrijblijvend voorstel doen.

Vraag gratis prijsopgave aan