Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Tamara Veenendaal is een van onze meest ervaren reisleiders. Al ruim zeven jaar begeleidt ze onze fiets-vaarvakanties. Dat betekent niet dat ze alles heeft gezien. Verre van dat! Vorig jaar stapte ze voor het eerst aan boord van een van onze zeilschepen. Graag deelt ze wat haar ervaringen zijn van de Sail & Bike Tulpenreis en waarom ze het zo leuk vond.

Meer informatie naar de reis

 

Hallo, Tamara! Je hebt al veel ervaring met fiets-vaarvakanties, maar dit was je eerste reis aan boord van een zeilschip. Hoe was het?

In het begin was ik niet helemaal op mijn gemak. Ik dacht: “Ik word waarschijnlijk vreselijk zeeziek,” maar ik heb nergens last van gehad. Ik voelde me de hele reis fantastisch! De schepen zijn ongelooflijk stabiel en zelfs beneden in de hut had ik geen enkel probleem. Ik was positief verrast!

Dat is fijn. Wat kun je ons vertellen over deze reis? Wat waren je persoonlijke hoogtepunten?

De tulpenvelden zeker. Mijn absolute hoogtepunt was de fietstocht ten noorden van Petten. Je fietst door duinen met een prachtig uitzicht over het landschap. Aan de ene kant is de zee en het strand, en aan de andere kant zijn de kleurrijke bloemenvelden. Het was gewoon spectaculair!

Ik vond de dag op Texel ook erg leuk. Het landschap is daar heel anders: veel ruiger. En een derde hoogtepunt voor mij waren de mooie oude stadjes rond het IJsselmeer. Het is zo sfeervol fietsen over hun historische straten.

Elke reis heeft zijn onvergetelijke momenten. Welke bijzondere ervaringen heb jij tijdens deze reis gehad?

Vooral bijzondere ontmoetingen blijven me – meer dan wat dan ook – bij. Op onze reis was er een 11-jarige jongen die overal wilde gaan zwemmen. Op een koele dag waren we op het strand aan de Noordzee, het was zo’n 10°C met een sterke noordoostelijke wind, en hij ging gewoon het water in! Het deed hem niks. Ik zie het nog zo voor me, we stonden allemaal vol bewondering naar hem te kijken.

En hij is niet ziek geworden?

Nee, hij heeft het overleefd (lacht) en voor zover ik weet is hij ook niet verkouden geworden.

Waren er nog andere speciale herinneringen?

Ja, ergens midden in Noord-Holland kwamen we een prachtige theetuin tegen. De eigenaren hadden het met liefde ingericht en bakten iedere dag zelf hun smakelijke taarten. We hebben mooie gesprekken met ze gevoerd.

Dit zijn de onverwachte ontmoetingen die je altijd hebt tijdens fietstochten. Als je in een auto zit, vliegt alles voorbij en mis je zoveel! Nederland zit echt vol met bijzondere, verborgen plekjes. Ik ken weinig andere landen waar je dit zo meemaakt.

Zeilen is ook een belangrijk onderdeel van deze reis. Kun je er meer over vertellen?

Het is echt een unieke ervaring om te zeilen en te overnachten op een zeilschip. Voor de meeste gasten is het echt iets nieuws en ze vinden daarom alles superspannend. Bijvoorbeeld om met het schip door een sluis te gaan. Ik vond de afwisseling ook leuk: je brengt een paar uurtjes aan boord door, dan een paar uurtjes op de fiets, rondtrappend door het gevarieerde landschap. Persoonlijk heb ik erg genoten van het vaargedeelte. Als je wilt, kun je de bemanning helpen. Zelfs als je een beginner bent, zoals ik. Natuurlijk heb ik die kans niet aan me voorbij laten gaan!

Was het zwaar om de bemanning te helpen?

Nou, ik heb wel echt flink gezweet. Je moet hard werken om de zeilen te hijsen. Maar de schipper en de maat legden alles zo goed uit, dat het allemaal goed ging. Ik veel heb geleerd. Het is ook echt geweldig om met de hele groep te helpen. Het geeft zo’n teamspirit!

En hoe zit het met het weer? De Nederlandse lente kan koud en nat zijn, toch?

Goed weer is natuurlijk nooit gegarandeerd – en zeker niet in Nederland! Maar we hebben geluk gehad, ook al was het soms behoorlijk fris en waaide het flink. Daarom is het vooral belangrijk om de juiste kleding in te pakken.

Het leuke van het fiets-vaarvakantieconcept is dat je altijd aan boord kunt blijven en naar de volgende ligplaats kunt varen als je daar zin in hebt. Dus als het regent – maar dat hoeft niet de reden te zijn – is er geen druk om naar de volgende bestemming te fietsen. Dit houdt de reis zo ontspannen.

Ik heb gedurende deze week zoveel tevreden gezichten gezien. Ook al was het fietsen soms vermoeiend, er gaat niets boven dat geweldige gevoel wanneer je het uiteindelijk hebt gehaald. Een mooie bijkomstigheid was, dat we een jacuzzi aan dek hadden. Dat was echt een genot na een pittige fietsdag: relaxen in het warme water terwijl het schip vaart!

Dank je wel, Tamara. Veel plezier op je volgende reis!

Mocht het verhaal van Tamara u nog niet genoeg levendige indrukken hebben gegeven van onze Sail & Bike Tulpenreis, bekijk dan zeker nog onderstaande video die zij van haar reis maakte: