Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

De natuur trakteert ons elk jaargetijde op weer een ander kleurenfestijn. Oranje, rood en geel kenmerken de herfst, ’s winters kleuren sneeuw en vorst ons landschap wit en de lente telt vele kleurrijke bloemen en planten. En de zomer? Die kleurt paars. Tenminste, als u in augustus op de heide gaat kijken. Want dan staat de heide in bloei en tovert het landschap voor enkele weken om in een magisch lila tapijt. Onze reisleider José is fan en deelt met plezier haar heidetips.

Plan uw reis

Waar liggen de fraaiste heidevelden van Nederland?

Daar hoeft José niet lang over na te denken. “De mooiste heidelandschappen van Nederland vind je op de Veluwe”, zegt ze. Het is een van de populairste natuurgebieden van ons land. En dat is niet zonder reden, want de Veluwe is een zeer divers gebied met loof- en naaldbossen, vennetjes en het is er zelfs heuvelachtig. En er is dus heide te vinden. “Ik ben wel een beetje bevooroordeeld, want ik ben sowieso verliefd op de Veluwe”, geeft José toe. Waarom? “Het is er heerlijk fietsen; overal over smalle fietspaden, zelfs door het bos. En het landschap is best heuvelachtig, dus je hebt altijd mooie vergezichten. Het zicht is echt spectaculair. Vooral wanneer het zonnetje schijnt en de heide in bloei staat. De heidevelden omvatten een enorm gebied.”

Wanneer is de beste tijd heide te zien bloeien?

Er zijn verschillende soorten heide: struikheide, dopheide en kraaiheide. Het tijdstip dat de heideplanten tot bloei komen, verschilt van jaar tot jaar. In warme zomers met veel zon kleuren de plantjes eerder paars dan wanneer we veel regenachtige zomerweken hebben gehad. Vandaar dat niet exact is te zeggen wanneer heide bloeit, maar doorgaans loopt de bloeitijd van heide van begin of half augustus tot aan half september. “Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, moet je je reis in die periode plannen”, raadt José aan.

Hoe is het om te fietsen door een heideveld?

Veel van onze gasten zijn achteraf zeer blij verrast als ze terugkeren van een fietstocht door heidegebied. Dat merkt ook José. “De meeste mensen reageren ontzettend enthousiast. Sommigen hadden nooit gedacht dat ze het zo mooi zouden vinden en willen meteen weten of er nog meer heidevelden op het programma staan.” Het leuke aan fietsen door de heide is dat het nooit verveelt, vindt José, die al vele fietsreizen maakte voor Boat Bike Tours. “Het is elke keer weer een verrassing, want van tevoren weet je niet wat je onderweg zult tegenkomen. Grazende Schotse hooglanders bijvoorbeeld, of er loopt ineens een kudde schapen op het pad waar we langs moeten zien te komen. We stonden zelfs een keer tussen een kudde wilde paarden, heel sprookjesachtig.”

Naar de heide met Boat Bike Tours

Nederland telt vele heidegebieden. Naast de Veluwe zijn Dwingelderveld, Brunssemerheide en de Loonse en Drunense Duinen populaire plekken. Bijna elke provincie heeft wel een heidegebied. Wilt u de heide weleens zien vanaf de fiets? Tijdens verschillende fiets- vaarvakanties van Boat Bike Tours fietst u door fraaie heidelandschappen. José: “Bij onze reizen zie je bijvoorbeeld de bloeiende heide in de Schoorlse Duinen of op Texel. Zelf was ik verrast door de prachtige route door bos en heide bij Blaricum, midden in Het Gooi.”

Group of red deer in heathland

De beste fiets-vaarvakantie mét heide

“Dat is zeker de Hanzeroute, geen twijfel over mogelijk”, zegt José direct. Tijdens de Hanzeroute bevindt u zich namelijk midden op de Veluwe, haar favoriete heidegebied en het grootste van ons land. Maar er is meer waarom de Hanzeroute een aanrader is. José: “Door de afwisseling van veel natuur met sfeervolle historische stadjes, is het een heel mooie combinatie. Daar hou ik van.” Overdag is er veel ruimte voor de natuur als u al fietsend vele landschappen doorkruist, en ’s avonds is er tijd voor cultuur. In veel van de stadjes waar het schip aanmeert is het de moeite waard om ‘s avonds een wandeling te maken, zoals Zwolle, Kampen of Zutphen. “Trouwens, ik ben niet de enige die er zo over denkt. Niet voor niets is de Hanzeroute de favoriete reis van veel van onze reisleiders!”

Beleef de heide met deze fiets-vaarvakanties

  • De glooiende heidevelden van de Veluwe en de Blaricummerheide kunt u bewonderen tijdens de Hanzeroute.
  • Tijdens onze Sail & Bike Waddenzee bewondert u de bloeiende heide op Texel.
  • Kiest u voor de fiets-vaarvakantie door Noord-Holland en Friesland, dan fietst u door de duinen en heide bij Schoorl én die op Texel.

Weet u al welke reis u kiest? Onze reisexperts helpen u graag bij het boeken van uw gewenste reis. Stuur ons een e-mail of bel ons op 020 72 35 400 en we helpen u verder!

Plan uw reis