Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

In 2018 reisden Jan (80), samen met zijn zussen Ria (79) en Vera (73) mee met de Sarah tussen Bourgondisch Maastricht en levendig Amsterdam. Zij genoten van een prachtige, verrassende tocht aan het begin van een warme julimaand. Lees hier zijn persoonlijke ervaringen.

We hebben heerlijk gefietst en gevaren van Maastricht naar Amsterdam. In deze eerste week van juli waren de temperaturen nog redelijk. Omdat de Sarah, een omgebouwd vrachtschip uit 1927, de rivieren en kanalen volgde, fietsten wij ook steeds langs of in de buurt van het water rijden. We reden vaak door plaatsjes waar we ooit wel eens van hadden gehoord, maar eigenlijk niet beseften dat het zo aardig was om er wat rond te kijken en op een terrasje een kop koffie te drinken. De afstand die we per dag aflegden was meestal niet meer dan vijftig kilometer. Dat is voor een geoefende fietser niet veel en zo bleef er veel tijd over om onderweg te genieten van alles wat er aan natuur en cultuur zich aandiende.

Bekijk onze reizen

 

Thuiskomen aan boord

Een paar dagen was de planning zo, dat we ofwel het eerste stuk dan wel het laatste stuk met ons schip mee voeren. Ik zeg ‘ons schip’ omdat de hut, het dek, de kajuit en de bemanning steeds vertrouwder werden, zodat het aankomen met de fiets bij de kade of steiger waar de Sarah lag afgemeerd als een thuiskomen voelde. Ook het rustig meevaren over de door de zon beschenen rivieren met koeien aan de oever, schaduw zoekend onder de bomen, het kijken naar voorbijglijdende kerktorentjes van dorpen waarvan de naam onbekend bleef, of het schutten in de sluizen waarvan de deuren open en dicht gingen zonder dat er een mens aan te pas leek te komen, gaf een ultiem vakantiegevoel. Gelukkig heb ik geen mobiele telefoon, een i-pad of iets dergelijks dus was het volop en ongestoord genieten van de momenten dat ik daar was waar ik was. De avonden waren warm en soms zwoel.

Een kleine geschiedenisles

Meestal wandelden we met onze reisleidster en ‘voorfietsster’ met een groepje door het stadje waar ons drijvende hotel de nacht zou doorbrengen. Zij kende veel details en de geschiedenis van stadjes aan rivieren is boeiend voor luisteraars in onze vreedzame tijd. In de rust die ze nu uitstralen is het bijna niet voor te stellen dat ze vroeger zo begeerd werden vanwege hun strategische ligging door hertogen, graven, bisschoppen, Spaanse koningen en de prins van Oranje die er hun voetvolk met lansen en speren heen stuurden om het volk te brandschatten en te knechten. Arme mensen van toen.

Afwisselende landschappen

De ochtenden waren anders. Dan lag de geschiedenis weer achter ons en met een goed ontbijt en het inpakken van een zakje voor de lunch, lag de open toekomst van de dag weer voor ons. Vol verwachting reden we een landschap in dat afwisselde van rivierdijkjes naar bossen of weilanden waarin weer andere stadjes en dorpen op onze passage lagen te wachten.

Amsterdam heeft zoveel te bieden

Zo kwamen we zonder zorgen na zes dagen fietsen en varen op onze bestemming in Amsterdam, waar de drukte van de grote stad ons een heel ander beeld gaf van Nederland. Dat is het beeld van ons land dat de meeste toeristen waarschijnlijk kennen. Nu weten wij – samen met onze Amerikaanse, Duitse en Zwitserse reisgenoten – dat er meer is dan de Wallen en een rondvaart door de grachten.

Review over deze reis:

De ontvangst op de Sarah was heel hartelijk. Het schip zag er prachtig verzorgd uit. De fietsroutes waren heel mooi, ze werden nog mooier door de begeleiding van onze reisleidster Ilse. Wat wist zij ons op een prettige manier veel te vertellen! Alle lof ook voor de kok Kyran die heerlijke diners voor ons maakte, ook het glutenvrije dieet voor mij was perfect. We werden ook iedere keer verrast door de mooi gedekte tafels, iedere keer anders. Met bewondering hebben we een keer een mooi gevouwen servet uit elkaar gehaald; een kunstwerkje, gemaakt was door de maat, Christof. Wat hebben we genoten, het was gewoon een fantastische vakantie die ik iedereen kan aanraden!

Wij helpen u graag

Hebt u nog vragen over ons reisaanbod, mail of bel ons op +31 (0) 20 72 35 400. We geven graag advies over uw perfecte fiets-vaarvakantie en kunnen een vrijblijvend voorstel doen.

 

Meer informatie over deze reis