Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Canadese  muziekliefhebbers hadden mij geboekt om mee te reizen met Boat Bike Tours en hen aan boord van het zeilschip Leafde fan Fryslân ukelele (een kleine gitaar) te leren bespelen. De driemaster zou zich een weg banen door de kanalen – en uiteindelijk varen op open zee – terwijl wij door polders en dorpen fietsten, telkens naar een nieuwe haven. Allemaal onder begeleiding van Kapitein Eelke en Hugo, onze meertalige reisleider.

Mijn taak aan boord was om tijd aan de ukelele te besteden, in de vorm van lessen en meespeelsessies. De voorbereiding begon al voor het reis, door een speciaal thematisch liedboek te maken over Nederland, fietsen, zeilen en het weer. Het voltooide pdf-boek puilde uit van geweldige, speelbare muziek en werd naar alle reizigers gemaild.

Plan uw trip

 

Aan boord van ons schip

Toen ik aan boord stapte, ontdekte ik dat mijn medepassagiers een enthousiaste groep vormden. Ze waren al liedjes uit mijn boek aan het zingen, terwijl we de bezienswaardigheden op de Amsterdamse oevers in ons opnamen.

Eenmaal buiten de stad laadde de bemanning de fietsen uit en stelde reisleider Hugo alles goed in op de fietsen. Hugo was tijdens onze reis van een week niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van de fietsers, hij kende ook de routes, bezienswaardigheden en geschiedenis van het gebied. Hij communiceerde alles in niet minder dan drie talen: Engels, Amerikaans èn Australisch.

Hugo, goed zichtbaar met zijn neongele helm, leidde ons rond tijdens een gemakkelijke rit van 8 kilometer, waarbij ik merkte dat elk huis in Nederland uitzicht op het water lijkt te hebben. Een groot deel van Nederland is teruggewonnen op de zee. Staande op een dijk, met de zee aan de ene kant en aan de andere kant de huizen die meters onder de zeespiegel liggen, ervoer ik toch wat onbehagen. Alsof er iets onnatuurlijks aan de hand was, zoals een omgekeerde boom, blauwe erwten of een schakende kat.

The Little Dutch Boy

Hugo, een meesterverteller, stopte bij een standbeeld van The Little Dutch Boy (De Kleine Nederlandse Jongen) ’die de eeuwige strijd van Holland tegen het water symboliseert.’ De meesten van ons hadden al gehoord over de jongen die, toen hij een lekkende dijk opmerkte, zijn vinger in het gat stak om het lek te dichten totdat er hulp arriveerde.

Maar er zit meer achter dit verhaal. Hugo, nog steeds met zijn fietshelm op, ging helemaal op in het drama. Hij wierp zich op de weg, waar hij rolde en worstelde terwijl hij het epische gevecht van de jongen met het stromende water naspeelde. We zagen onze reisleider op de vloer van het stadsplein schreeuwen en vechten voor zijn leven en vonden het geweldig – wat een entertainer! Daar hebben we er meer van nodig in deze wereld.

Dinertijd

Terug aan boord gingen we aan tafel, terwijl de chef-kok door het middenpad liep en onze smaakpapillen tintelde met een verleidelijke toespraak over waar we van zouden gaan genieten:

“Vanavond hebben we een bietensalade met Italiaanse parmaham.”

(Iedereen reageerde met “Oooh”.)

“Dan hebben we als hoofdgerecht ossenhaas…”

“Aaah.”

“Met wortel en gebakken rijst en een saus van champignons en uien.”

Meer “Ooohs” en “Aaahs.”

“En als toetje hebben we …” (voor het effect pauzeerde hij even, waarna hij met een vinger in de lucht wees en riep: ”CHOCOLADETAART!”

Grote gejuich “Yeeeh!”

“Wiiiiiie frambozenijs!”

Dubbel “Jaaaa.”

“Eet smakelijk.”

Hij stond een paar seconden naar ons te grijnzen, zijn handen voor hem gevouwen, voordat hij naar de keuken terugging. We juichten weer en zongen Hey Good Lookin, What You Got Cookin? Ik heb het al eerder gezegd en ik zeg het nog een keer: ukelele-liefhebbers zijn de besten.

Na het eten leidde ik een speelsessie. Het was waanzinnig om Jacques Brel’s lied over de haven van Amsterdam te zingen, terwijl we daadwerkelijk aanmeerden in een Amsterdamse haven.

Hoe onze fietsdagen eruit zagen

Het ontbijt bestond uit vers brood, gesneden kaas, vleeswaren, muesli, yoghurt, goede koffie en kleine pakjes hagelslag. We maakten onze lunchpakketten en vertrokken zo voor onze eerste dagtocht. Ik vond het heerlijk fietsen door een overwegend vlak landschap. Waar ik woon, is alles bergopwaarts.

Keukenhof

Nadat we honderden hectaren geurende tulpenvelden hadden gepasseerd, kwamen we aan bij de mooiste etalage van de tulpenindustrie: Keukenhof. Zeven miljoen voorjaarsbloemen groeiden en bloeiden naast groene velden en creëerden zo zwierige patronen en glanzende mozaïeken.

Ik was ook blij met een ingenieuze, mechanische muziekmachine die, met behulp van kartonnen ponskaarten, allerlei instrumenten bespeelde. De slimheid van de uitvinding deed me denken aan de inventieve windmolens die de Nederlanders hebben gemaakt om meerdere taken uit te voeren.

Zaanse Schans

Elke dag was een feest voor de zintuigen. Zelfs de Nederlandse architectuur is bijzonder. Zo lijkt het 12 verdiepingen tellende Inntel Hotel in Zaanstad op twintig huizen die zijn opgestapeld en een kubus vormen. Je kijkt ernaar en denkt: “Was dit gekke gebouw echt alle moeite en kosten waard?”

“Zeker ja.”

Op de Zaanse Schans, een openluchtmuseum van Nederlandse innovatie waar nog wordt gewoond, zagen we klompen voor alle gelegenheden: werkklompen, zondagsklompen en rolschaatsklompen. Er waren zelfs sexy lingerieklompjes met hoge hakken voor in het boudoir. (Die laatste heb ik verzonnen, maar ach, waarom ook niet?)

Daarna heb ik in de cadeauwinkel een knalgeel paar klompen gepast. Ik had ze misschien wel gekocht als ik nog ruimte over had in mijn handbagage.

Na een bezoek aan een olieproducerende windmolen leerden we hoe windkracht de motor was van de Nederlandse heerschappij over de wereldhandel in de 17e eeuw. Het was een buitengewone leerervaring.

Ukelele lessen

Elke dag, als de tijd het toeliet, bood ik een andere les aan, waarbij een bepaald aspect van het bespelen van de ukelele aan bod kwam. Muziek is een geweldige manier om mensen samen te brengen. Het viel me op dat de ukelele-spelers als vreemden aankwamen, maar uiteindelijk als oude vrienden samen zongen. Ik geloof dat de gemeenschappelijke muzikale interesse een extra dimensie van vreugde toevoegde aan wat al een geweldige ervaring was.

Na de week fietsen en varen hebben we afscheid genomen. Ik had een paar uur in Amsterdam voordat mijn vlucht ging, maar ik miste het echt om een schip te hebben waar ik naar terug kon gaan. Ik vond het fijn dat een bewegend hotel me volgde, terwijl ik over bruggen en door polders fietste.

Ik hoop op een dag terug te komen. Misschien dat ik de volgende keer ruimte in mijn koffer overhoud voor een paar knalgele klompen!

Wilt u uw eigen Uke-Bike-Boot tour organiseren? Ralph Shaw is beschikbaar voor boekingen: www.RalphShaw.co.uk.

Wie is Ralph Shaw?

Ralph Shaw is een entertainer en een talentvolle songwriter, die een aanstekelijk plezier in optreden heeft. Hij trad onder meer op in de VS, Canada, Australië en Europa. Ralph’s ukelele-workshops zijn geweldig. Ze helpen nieuwe en ervaren spelers om grip te krijgen op hun instrument en hun speeltechniek.

Met zijn internationale optredens, vijf solo-albums, vier les-dvd’s en twee veelgeprezen boeken heeft Ralph een cruciale rol gespeeld in de toenemende populariteit van de ukelele.

Voor nog meer informatie kunt u ook onze reisvoorbereidingspagina raadplegen of de boardinginformatie-mail die u ontvangt nadat u hebt geboekt. Hebt u meer vragen over uw reis, neem dan gerust contact met ons op!

Hebt u ook zin in een ontspannende fiets-vaarvakantie?

Onze reisexperts helpen u graag de perfecte reis voor u te vinden. Neem gewoon contact op en vraag meer informatie aan!

 

Onze reizen