Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Als Jossie zich een kaart van Europa voorstelt, denkt ze niet in wegen, maar in plaats daarvan ziet ze waterwegen. Jossie is een schipper in hart en nieren. Al meer dan 20 jaar lang bevaart ze voor reisorganisaties de Europese rivieren, groot en klein. Niet zo lang geleden heeft ze haar stoel aan het stuurwiel verwisseld voor een bureaustoel: Jossie is nu verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onze nieuwe fiets-vaarvakanties.

Van tijd tot tijd kunt u haar nog op het water tegenkomen, want Jossie gaat regelmatig mee op onze fiets-vaarvakanties om te leren hoe gasten de reizen werkelijk ervaren.

Bekijk onze Tulpenreizen

 

Hallo Jossie, je bent net terug van de Sail & Bike Tulip Tour. Hoe vond je het?

Het was geweldig! Deze reis is een beetje anders dan de meeste van onze reizen, omdat we op echte zeilschepen reizen. En de combinatie van tulpen, fietsen en zeilen is gewoon fantastisch. Een van de mooiste fietsroutes leidt langs Alkmaar en Egmond aan Zee, afwisselend langs tulpenvelden en duinen. Prachtig toch? Toen deze reis net nieuw was toegevoegd aan ons aanbod wilde ik met eigen ogen ervaren hoe het verloopt.

Wat is er voor jou zo speciaal aan deze reis?

Wat ik zo leuk vind aan de Sail & Bike Tulpenreis is dat je buiten de gebaande paden reist. Als je ‘tulpen’ hoort, denk je gelijk aan Lisse en de Keukenhof, de gebieden ten zuiden van Amsterdam. Maar er zijn dus volop mooie tulpenvelden in Noord-Holland. In het gebied ten noorden van Amsterdam is minder bedrijvigheid en valt er nog veel te ontdekken.

Zo bezochten we tijdens de reis de Hortus Bulborum. Honderden verschillende, zeldzame tulpensoorten bloeien in deze botanische tuin, die volledig wordt gerund door vrijwilligers. Ze waren erg enthousiast om over hun hobby te vertellen en ons de prachtige bloementuin te laten zien.

Je reist regelmatig om te zien hoe de reizen die je bedenkt in de praktijk verlopen. Wat is je opgevallen bij deze reis?

Het is altijd erg leerzaam om het zelf mee te maken en een reis in de praktijk te ervaren. Zo merk ik elke keer weer wat een belangrijke rol de reisbegeleider speelt. Hij of zij moet jongleren met zoveel verschillende mensen, talen en fietsniveaus. Alles tegelijk! Je moet een echt organisatietalent zijn. Ik heb daar veel bewondering voor.

Dat is een groot compliment van iemand die zoveel zelf organiseert! Hoe ging het op deze reis?

Onze reisleider Tamara heeft het geweldig gedaan. De groep was nogal gemengd. Er waren vier vrienden uit Brazilië, twee Duitse stellen, Engelsen, Russen en zelfs twee gasten uit Singapore. In het begin was iedereen een beetje terughoudend. Maar uiteindelijk waren ze allemaal versmolten tot één groep.

De reisleider heeft een belangrijke taak, want iedereen in de groep verdient aandacht. ‘s Ochtends moet hij of zij de stemming peilen: wat willen de gasten en hoe kunnen die wensen worden vervuld? Dat geeft wel direct het voordeel van relatief kleine schepen aan. Iedereen krijgt persoonlijke aandacht en een groep van vreemden kan samen één worden. Het zeilen zelf verbindt mensen ook.

Natuurlijk, zeilen is een hoogtepunt van deze reis. Hoe heb je dat ervaren?

Eén dag hebben we echt gezeild, wat een heel bijzondere ervaring was. Omdat zulke grootse schepen nogal wat zeiltjes te hijsen hebben, lukt het alleen als gasten meehelpen. Niemand wordt verplicht te helpen, maar als iedereen alleen maar toekijkt, werkt het ook niet. Het is mooi te zien dat een Engelsman en een Rus samen aan de lijnen trekken. Zo’n ervaring brengt mensen samen. De sfeer op het schip was ook echt geweldig, want we hadden een jonge, enthousiaste bemanning met veel passie voor hun vak.

Wat was het beste deel van de reis?

Aan het einde van elke dag vroeg Tamara ons: “Wat was uw hoogtepunt van de dag?”. Steeds weer noemden de gasten de fietstocht. Ook al was het soms fris en waaide het. Dagtochten van 40 kilometer zijn best een uitdaging, maar telkens weer zie ik hoe gelukkig het mensen maakt. Ze krijgen het gevoel één te worden met de elementen en zichzelf te moeten overstijgen.

En je persoonlijke hoogtepunt?

Ik zit elke dag achter de computer op kantoor. Ook al doe ik graag mijn werk, het verlangen naar het water houdt me nog steeds bezig. Het is fantastisch om weer buiten te zijn en de kracht van de elementen te voelen. We hadden een behoorlijke wind en het was een beste uitdaging voor de schipper om op koers te blijven. Ik vond het erg leuk om zijn zeilvaardigheden te zien.

Je gaat ook mee op een reis om te leren wat er beter kan. Wat valt je het meest op?

Als je aan je bureau zit, is het makkelijk om te veel activiteiten in een reis te stoppen. Natuurlijk willen we onze gasten zoveel mogelijk mooie plekken laten zien. Maar meer is niet altijd beter, ook al bedoelen we het nog zo goed. Onze gasten willen ook tijd om te ontspannen en hun ervaringen te verwerken. Dus je moet ook tijd maken voor pauzes. Mensen zijn immers op vakantie!

Hoe krijg je de juiste balans bij het plannen van een nieuwe reis?

Als we een nieuwe reis ontwikkelen, ga ik er altijd eerst heen. Zo hebben we dit jaar voor het eerst een reis naar het noorden van Bourgondië op het programma staan. Ik ben meerdere keren naar het gebied gereisd, heb de bezienswaardigheden en routes verkend en heb de fietstochten zelf uitgeprobeerd.

Dank je wel Jossie voor je prachtige inzichten. Nog veel vaarplezier!

Klaar om ook te komen fietsen?

Dan is het najaar het perfecte moment voor een geweldige fiets-vaarvakantie! Bekijk onze last-minutes of plan uw reis voor 2021 en profiteer van onze vernieuwde flexibele boekingsvoorwaarden. Vraag een offerte aan en kijk wat voor u de ideale vakantiebestemming is.

 

Plan uw reis