Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

De provincie Friesland heeft het allemaal: weidse landschappen, wilde en romantische eilanden, kleine historische stadjes en prachtige natuurgebieden. Vooral in de zomer, als de koeien in de weilanden staan, kunt u hier heerlijk lange dagen in de frisse lucht doorbrengen. En u kunt genieten van wat Friesland in overvloed heeft: water! Vaar met een boot over het IJsselmeer, breng een dag door op het strand van Terschelling of fiets langs de oevers van de Friese meren. Beleef het ultieme vakantiegevoel!

We hebben onze favoriete plekken in de provincie Friesland verzameld, die u zeker niet mag missen tijdens uw volgende reis!

Vraag e-book aan over Friesland

 

1. Het eiland Terschelling

Terschelling is een Waddeneiland met geweldige natuur. De witte zandstranden zijn soms wel vijfhonderd meter breed. Er is dus meer dan genoeg ruimte om te zonnen, zandkastelen te bouwen en strandwandelingen te maken. Zelfs in het hoogseizoen! Een fietstocht door het duinlandschap is ook zeker een aanrader. U hebt de fietspaden helemaal voor uzelf. In plaats van het lawaai van auto’s hoort u de wind, de golven van de Noordzee en de vogels. In het oosten van Terschelling zijn de duinen zo uitgestrekt, dat u soms nauwelijks andere fietsers tegenkomt.

2. Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker

De mooie en rustige oude binnenstad van Franeker is op zich al een wandeling waard. Maar achter de gevel van een historisch grachtenpand bevindt zich een museum waar u vast van versteld staat. In het Eise Eisinga Museum kunt u het oudste werkende planetarium van de wereld bewonderen. Hier maakte de amateur-astronoom Eise Eisinga in de achttiende eeuw een schaalmodel van het zonnestelsel. Niet zomaar ergens; aan het plafond van zijn woonkamer! U ziet daar zes planeten om de zon draaien.

Planetarium Franeker

3. De Waddenzee

De Waddenzee is het meest ongerepte stukje natuur van Nederland. Of u het gebied nu verkent tijdens een wadwandeling (wat u overigens nooit alleen moet doen!) of het per schip oversteekt, u zult ogen tekort komen. Bekijk de miljoenen vogels die in het door Unesco beschermde natuurreservaat leven. Met een beetje geluk kunt u zeehonden en bruine walvissen spotten. Vergeet vooral de verrekijker niet!

4. Fiets over de dijk langs het IJsselmeer

De fietsroute van Hindeloopen naar de havenstad Stavoren loopt direct langs de oever van het IJsselmeer. U rijdt langs meerdere mooie stranden, waar u heerlijk kunt relaxen. Iets verderop, in de baai van Molkwerum, bereikt u na een korte wandeling een vogelkijkhut. Vanaf deze hut ziet u drie kleine eilanden waar onder meer grauwe ganzen, kluten en visdiefjes broeden.

Net na Hindeloopen loopt de weg achter de dijk. Het loont zeker de moeite om uw fiets bij een van de trappen te stallen en naar boven te lopen. Later loopt het fietspad óver de dijk en hebt u een geweldig uitzicht over het IJsselmeer. Onderweg zult u waarschijnlijk om de tamme schapen en lammeren heen moeten, maar die houden de fietsers nu eenmaal graag gezelschap op de dijk!

Vrouwtje van Stavoren

5. Slenter door de stad Sneek

Ook al is Sneek een van de grotere steden van Friesland, is het hier reuzegezellig. Door het centrum lopen meerdere grachten, waar u prachtig gerestaureerde monumenten ziet en veel leuke winkels en terrasjes. In de zomer is Sneek het trefpunt voor boottoeristen, die bij zonnig weer met hun jachten en zeilboten het Friese merengebied doorkruisen. De sfeer is daardoor bijna mediterraans.

6. Betoverend natuurpark Alde Feanen

Het mooie aan de fietspaden in Friesland is dat ze door de meest bijzondere natuurgebieden lopen. De route door Nationaal Park Alde Feanen is een van de fraaiste stukken. Als u door het wetlandgebied fietst, komt u langs vennen, moerassen, heidevelden en veengebieden. Ook ziet u zeldzame dier- en plantensoorten. Wie goed op de omgeving let, ziet misschien wel zonnedauw, wilde orchideeën, roerdompen, lepelaars, otters en zeearenden. Het bezoekerscentrum in het dorp Earnewald vertelt meer over de flora en fauna.

Alde Feanen

7. Koffiepauze in Hindeloopen

Terwijl u door de smalle, stenen straten van het kleine stadje Hindeloopen slentert, kunt u zich eenvoudig voorstellen hoe mensen hier in de afgelopen eeuwen hebben geleefd. Tussen de scheve huizen en grachten met hun pittoreske bruggetjes lijkt het haast alsof de tijd heeft stilgestaan. Kies een café bij de jachthaven uit en geniet met een kop koffie van het uitzicht over het IJsselmeer, met talloze boten. Hebt u tijd over, dan kunt u het Schaatsmuseum bezoeken.

Hindeloopen

8. Skûtsjesilen

Wat de Tour de France betekent voor Frankrijk, betekent het Skûtsjesilen voor Friesland! Nooit van gehoord? Skûtsje is een tjalkachtig schip en skûtsjesilen vertaalt zich als ‘skûtsje zeilen’. In het verleden werden de skûtsjes gebruikt als vrachtschepen, die perfect waren voor de ondiepe wateren van Friesland. Heimwee naar de prachtige oude zeilschepen leidde tot de oprichting van een veertiendaagse zeilwedstrijd, die elke zomer heel Friesland in spanning houdt. Meerdere steden en dorpen strijden tegen elkaar met hun eigen skûtsje. Het is een indrukwekkend gezicht om de majestueuze zeilschepen vanaf de kust te zien!

9. De Friese meren

Waar denkt u aan als u zich een perfecte zomerse fietstocht voorstelt? Misschien rijdt u graag op een smal fietspad midden in de natuur, met uitzicht op het water en groene weilanden? De zon schijnt en er waait een zachte bries. De routes rond de Friese meren zijn heerlijk rustig en idyllisch. Als u uw zwemkleding meeneemt, kunt u bij een steiger of klein strand het water in. Over het algemeen is de watertemperatuur erg aangenaam. De meren in Friesland zijn zelden dieper dan twee meter, waardoor ze snel opwarmen in de zon.

10. De kliffen van Gaasterland

De kust van het IJsselmeer doet in het zuiden van Friesland enigszins aan Denemarken denken. In de ijstijd lieten gletsjerbewegingen en uitstromend smelter een landschap achter met veel reliëf. In deze regio, ook wel Gaasterland genoemd, vindt u de enige drie kliffen van heel Nederland; in Oudemirdum, Mirns en Warns. De kliffen zijn natuurlijk anders dan die in het Engelse Dover, maar toch geven ze een geweldig uitzicht over het prachtige landschap.

Kom in de vakantiestemming

Wilt u in alle rust alvast onze tips lezen voor een vakantie in Friesland? Geen probleem! Vraag dan nu ons e-book over Friesland aan! Hierin vindt u niet alleen onze top 10, maar ook geweldige foto’s en suggesties voor fietsroutes.

Friesland zelf ontdekken?

Bent u al in de stemming gekomen voor een vakantie in Friesland? Boat Bike Tours biedt verschillende fiets-vaarvakanties aan in de provincie die nog geen massatoerisme kent.

Onze reis ‘Friesland en Terschelling’ gaat dwars door Friesland en doet ook het Waddeneiland aan. Het IJsselmeer, het Gaasterland, de Friese Meren en het zuiden van Friesland kunt u zien tijdens de reis ‘Noord-Holland en Friesland’. Bij de reis ‘Sail & Bike Waddenzee’ wordt over de Waddenzee naar Terschelling gezeild, terwijl u op meerdere fietsroutes de westoever van het IJsselmeer ontdekt.

Vindt u het nog steeds lastig om een keuze te maken uit de fiets-vaarvakanties? Wilt u graag advies of hebt u nog vragen over ons aanbod? Onze reisexperts helpen u graag verder!

Begin het plannen van uw reis