Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Kijkend naar de zee, lijkt het water zo krachtig en eindeloos, dat we ons nauwelijks kunnen voorstellen dat zo’n landschap kan veranderen. Toch is dat precies wat er in 1932 in Noord-Holland en Friesland gebeurde, toen de Zuiderzee met behulp van indrukwekkende technieken werd afgesloten om te veranderen in het IJsselmeer. Een meer dat nu een geliefd vaargebied is, dat wordt omdringt door gezellige havenstadjes en pittoreske dorpen.

Vraag e-book waterlinie aan

 

Na de ramp bouwt men een dijk

In de nacht van 13 januari 1916 werd de kustlijn langs de Zuiderzee geteisterd door een hevige storm die de dijken verwoestte en een enorme overstroming veroorzaakte. De Nederlanders kwamen met een plan als strijd tegen het water: het droogleggen van de Zuiderzee en het creëren van een enorme dijk ter bescherming van de kuststeden en -dorpen. In 1927 werd begonnen met de aanleg van de 32 km lange Afsluitdijk. In 1932 was deze klaar. Er werkten 10.000 arbeiders met 132 schepen en 88 sleepboten om de enorme dijk te voltooien.

Het landschap verandert

Door de aanleg van de Afsluitdijk veranderde het landschap volledig: dorpen die eerst aan de kust lagen, knooppunten van maritiem verkeer, lagen nu ineens aan een meer. Vissers die van de zee leefden, konden niet langer vissen. De aanleg van de Afsluitdijk bracht ook veel nieuwe kansen: grote delen van het IJsselmeer werden drooggelegd tot polders, die gebruikt konden worden voor de woningen en landbouwgrond. Dit project resulteerde in het ontstaan van een heel nieuwe provincie: Flevoland.

Een zoetwater-natuurparadijs

Een van de delen van het IJsselmeer die bestemd waren om te worden drooggelegd, de Markerwaard, is nooit gehaald. Financiële beperkingen en veranderende prioriteiten zorgden ervoor dat de overheid het deel water liet blijven. Vernoemd naar Marken, is het Markermeer nu een waardevol natuurgebied, dat in 2003 hielp om droogte te voorkomen, waar zich de Marker Wadden bevinden en waar een belangrijke waterrijke omgeving plaats biedt aan vele vogelsoorten.

Ontdek het IJsselmeer zelf

Het IJsselmeer is een prachtig vaargebied. Daarom hebben we hier de mooie IJsselmeer-reis, waarbij u naar de mooie steden als Monnickendam en Hoorn fietst. In Enkhuizen is een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is een echte aanrader! Hier leert u op een leuke manier meer over de boeiende geschiedenis van de Zuiderzee en over het leven van de mensen die eromheen woonden. U kunt het Markermeer ook per schip verkennen, een bezoek brengen aan het nieuwe natuurgebied de Marker Wadden, of het fascinerende Haveneiland bezoeken met 12 km aan wandelpaden en een indrukwekkend vogelleven. Genoeg te zien en te ontdekken!

Wilt u meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie over de Sail & Bike reis over het IJsselmeer, of voor vragen over hoe u met een groep een schip kunt huren om de omgeving te verkennen.

 

Meer informatie over deze reis