Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Zeilen en fietsen, dat is pas een avontuurlijke manier om Nederland te ontdekken! Op onze Sail & Bike-reizen wordt overnacht op luxe driemasters. Een geweldige chefkok vaart mee en een matroos legt uit hoe het zeilen werkt, zodat u een handje kunt helpen. Blogger Jessica de Korte ging een weekje mee, haar resiverslag kunt u hier lezen. Wilt u meer weten over onze Sail & Bike reizen? We maakten ook een e-book, vol reisverhalen en routesuggesties. Die is hier gratis te downloaden:

e-book aanvragen

We gaan de zeilen hijsen!” roept Marvin, de matroos aan boord. Met stoepkrijt heeft hij op het dek net uitgelegd waar we zoal rekening mee moeten houden. Uit welke kant komt de wind, wat is onze bestemming, hoe moeten de zeilen straks staan? Om hulp hoeft Marvin in ieder geval niet te vragen. De gasten komen direct aangesneld. Wie geen zin heeft om zijn spierkracht te gebruiken, kijkt ontspannen toe en moedigt aan. “Nog een heel klein beetje verder draaien!

 

De mooiste fietstochten

Vanmorgen fietsten we nog van Enkhuizen, onze beginplaats, naar Medemblik. Rechts ligt het IJsselmeer, links zijn de weilanden, oude boerderijen en snoezige plaatsjes. Niet alleen de schapen heten ons welkom, ook de eigenaresse van Theetuin De Libel. “Ik krijg heel vaak fietsers van Boat Bike Tours, zo leuk!” zegt Marjolein Crevels (64), terwijl enkele jonge meiden af en aan lopen met cappuccino’s en zelfgemaakte caké. Na een ‘zenmomentje’ stappen we weer op de fiets, want het schip wacht! 

Driegangenmenu’s van een chefkok

Heerlijk is het, om na een fietstocht aan boord te komen. Soms ruik ik ’s middags al de lekkerste geuren uit de keuken komen. Chefkok Stef Klomp staat ’s morgens om 5 uur (!) op om alles klaar te maken; van het marineren van noodles voor de poké bowl tot het laten pruttelen van het stoofvlees. Hij werkt in heel wat restaurants, maar de Sail & Bike-reizen noemt hij zijn favoriet. “Je hebt altijd leuke mensen om je heen. Iedereen is met vakantie, iedereen is vrolijk.”

Charmante dorpen en plaatsen

In een week tijd zijn er zoveel indrukken! De Sail & Bike-routes lopen langs de allermooiste plekjes. Ik fiets niet alleen door natuurgebieden, maar ook door charmante dorpen en stadjes. De IJsselmeer-reis loopt langs Hoorn – de stad van de Gouden Eeuw – en Vollenhove met zijn adellijke huizen. Tijdens de Waddenzee-route zie ik onder meer Medemblik met zijn kasteel, en het oudste planetarium van de wereld in Franeker. De fietsroutes lopen via knooppunten en zijn makkelijk te volgen met de gratis app.

Wow, een jacuzzi!

De zeilschepen zijn opvallend ruim van binnen, met makkelijk begaanbare trappen. In de hutten staan twee bedden naast elkaar, er is plek voor een eigen badkamer. Er is zelfs een suite beschikbaar, met een zithoek en televisie. Het fijnst vind ik de jacuzzi op het dek! Vooral heerlijk als het een beetje kwakkelig weer is, om na het fietsen de spieren in op te warmen. Voor de overnachting ligt het zeilschip vaak op een pittoreske plek, leuk voor een wandeling. Of gewoon, om in een ligstoel van het uitzicht te genieten.

Lege fietspaden met schapen

Wat zijn de fietspaden op sommige plekken toch leeg! Urenlang kom ik bijna niemand tegen, alleen schapen, nestelende scholeksters en grutto’s. Maar altijd verschijnt op het juiste moment weer een terrasje in zicht. Daar heeft de routemaker gelukkig ook aan gedacht! Ik fiets de meeste dagen met een andere blogger, maar ik ga ook een keertje alleen de hort op, om heerlijk op mijn eigen tempo te fietsen. Wie wil, kan zelfs een dag aan boord blijven. Fijn voor onderweg: de tips van de kapitein/reisleider. 

Totale ontspanning

Wat een heerlijk dagritme. Fietsen en varen, telkens weer. Mijn hoofd wordt leeg, de zorgen van thuis zijn verdwenen. Een aalscholver zit op een paaltje, een torenvalk hangt biddend in de lucht. Op het schip valt er altijd een praatje te maken met de andere gasten aan boord en de bemanningsleden, die vol verhalen zitten. Stef verrast ons nog één keer met een driegangendiner – zalm met een vleugje bietensmaak. De zonsondergang is perfect, dieporanje kleurt de lucht. Een waardig afscheid.

Ga mee met een Sail & Bike-reis van Boat Bike Tours

Enthousiast geworden? Boat Bike Tours heeft meerdere fiets- en zeilreizen. Bij de Sail & Bike IJsselmeer & Friese stadjes wordt er vooral langs de IJsselmeerkust gezeild en gefietst. De route gaat door prachtige havensteden, polders en gezellige dorpen. Wilt u graag een binnenlands uitstapje maken, naar Schokland, Vollenhove en Giethoorn, dan is de reis Sail & Bike IJsselmeer en Weerribben ideaal. Liever eilandhoppen? Bij Sail & Bike Waddenzee steekt u de Waddenzee over naar Texel en Terschelling.

Hebt u vragen of wilt u meer weten over onze Sail & Bike reizen, dan kunt u ons mailen of bellen op +31 (0) 20 72 35 400.

Wie weet tot ziens op een van onze fiets-vaarvakanties!

Begin het plannen van uw reis