Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

En waar u ze kunt vinden!

Frankrijk staat bekend om zijn eten. Een reis naar Frankrijk zou daarom niet compleet zijn zonder dat u de lekkernijen probeert die dit land te bieden heeft. Gelukkig is het gemakkelijk om de beste Franse maaltijden te eten zonder een fortuin uit te geven; het is een kwestie van weten waar u ze kunt vinden!

Vóór de komst van supermarkten en hypermarchés deden de Fransen – om precies te zijn de Franse vrouwen – elke dag boodschappen voor de maaltijden van die dag, en kochten slechts voldoende voor één dag. Elke stad had winkels die de basisbenodigdheden verkochten en ondanks de populariteit van gemakkelijk winkelen in supermarkten, hebben deze kleine speciaalzaken op veel plaatsen weten te overleven.

Winkelen voor een picknick in Frankrijk

Hier zijn de winkels waar u naar moet zoeken als u van plan bent om te gaan picknicken. Inclusief enkele adviezen over wat u absoluut moet proberen.

Boulangerie

Een boulangerieis een bakkerij die zich richt op de verkoop van brood. Aangezien brood een hoofdbestanddeel is van het Franse dieet en dit bij elke maaltijd wordt gegeten, vindt u zelfs in het kleinste dorp een bakker. De tweede dag is het brood niet meer lekker. Dus ook al komt de rest van de boodschappen uit de supermarkt, de Fransen maken dagelijks een stop bij de boulanger. Het brood wordt meestal vroeg in de ochtend ter plaatse gebakken en is vaak al voor de middag uitverkocht. Breng dus een bezoek in de ochtend, want ’s middags zijn bakkers gesloten.

Wat u absoluut moet proberen, is het bekende stokbrood. De lange, witte broden zijn krokant van buiten maar luchtig van binnen. Hoe dunner het brood, hoe meer korst u krijgt. Voor wie van volkorenbrood houdt; dat is er ook, alleen niet in de vorm van een stokbrood.

De boulangerie is ook de plek waar u de smakelijke Franse croissants kunt vinden, die in niets lijken op de croissants die u misschien thuis hebt geprobeerd. Ze zijn stukken beter! De Franse broodjes hebben meer schilfers en hebben geen boter nodig, hoewel een beetje jam lekker kan zijn. Probeer ook zeker eens een pain au chocolat. Dit is eigenlijk een croissant, maar in het hart vindt u chocolade. Om uw vingers bij af te likken!

Fromagerie

Uiteraard vindt u in de kaaswinkel, een fromagerie, de beste Franse kazen. Probeer de klassiekers zoals brie en camembert – beide zijn hemels als een simpele sandwich op stokbrood. Regionale specialiteiten als Emmentaler, Comté, roquefort en nog veel meer soorten zijn tegenwoordig in elke fromagerie verkrijgbaar.

Charcuterie

Er zijn twee soorten vleeswinkels: een boucherie en een charcuterie. In een boucherie koopt u rauw vlees, zoals steaks of varkensvlees, om zelf mee te koken. Zoek in plaats daarvan naar een charcuterie. Hier treft u een grote verscheidenheid aan worsten uit het hele land en daarbuiten. Een charcuterie is ook de plek om patés te proberen. De meest bekende – en vrij dure – is paté de foie gras, gemaakt van eenden- of ganzenlever. Maar kies eens een paté de campagne, die een grovere textuur heeft, vaak gemaakt van varkensvlees. Zorg er wel voor dat u een zelfgemaakte paté kiest, niet in blik of pot, zodat u een echt lokale specialiteit kunt proeven. Paté de campagne smaakt heerlijk op een sneetje vers (stok)brood.

Patisserie

Een patisserie is een banketbakkerij; in Frankrijk mag een winkel alleen zo worden genoemd als de bakker een volledig gekwalificeerde professional is. U vindt hier een duizelingwekkende selectie aan zoete meesterwerken. Wat u zeker niet mag missen, zijn:

  • Macarons; kleine, luchtige rondjes die een sandwich vormen met daartussen een laagje romige vulling.
  • Mille-feuilles, wat letterlijk ‘duizend bladeren’ betekent, zijn gemaakt van vele schilferige lagen met custardvulling ertussen. Ze doen denken aan onze tompouce. Eet zo’n gebakje boven een bord, want kruimelen is gegarandeerd.
  • Meringue is een harde maar luchtige lekkernij gemaakt van opgeklopt eiwit en suiker, vaak versierd of in chocolade gedompeld. Als de meringues goed zijn gemaakt, zouden ze in je mond moeten smelten.
  • Tartes zijn kleine, losse taartjes. Kies er een met een fruitvulling van het seizoen en het zal geweldig smaken.

 

Confiserie

Een confiserie, in het Nederlands snoepwinkel, richt zich meestal op chocolade. Als het een goede is, zou hij de chocolaatjes en truffels daar in de achterkamer moeten produceren met een uitstekende kwaliteit. Kies uit een assortiment aan vullingen of laat de winkelier een variant kiezen en laat u verrassen. Kwaliteitspralinés zoals deze zijn een perfect cadeau om mee naar huis te nemen; ze blijven goed zolang ze niet te warm worden. Vraag de winkelier om ze voor u in te pakken.

Uiteten in Frankrijk

Wanneer u geen zin hebt om te picknicken, zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden om uiteten te gaan in Frankrijk. Onderstaande helpt u bij het maken van keuzes en geeft u enkele suggesties voor klassieke gerechten om te proberen.

Een café

Anders dan in sommige andere landen, is een café in Frankrijk vooral gericht op drank. Koffie, maar ook frisdrank of alcohol. Cafés bieden vaak wat lichte hapjes aan die u meer als snack dan als maaltijd nuttigt. Een typische snack is de croque monsieur, wat eigenlijk een tosti ham-kaas is. Gaat u voor een croque madame, dan krijgt u er een gebakken ei bovenop.

Restaurant, bistro of brasserie?

Restaurants, bistro’s en brasseries serveren allemaal eten, maar bistro’s en brasseries zijn informeler. De service zal waarschijnlijk ook minder formeel zijn. Restaurants – en soms bistro’s – hebben een vast menu, dat zeker de moeite waard is: het bestaat meestal uit drie gangen en de prijs is praktisch altijd een betere deal dan gerechten apart te bestellen (á la carte).

Maaltijden om te proberen

Bent u in voor een proeverij? Probeer als voorgerecht dan eens escargots: slakken. Uw eerste gedachte kan zijn: geen sprake van. Maar ze zijn echt heel lekker. De slakken worden uit hun schelp gehaald, gekookt en teruggeplaatst in de schelp om te serveren, meestal in een heerlijke knoflook- en botersaus. Doop uw brood – maaltijden bevatten altijd vers brood – in de saus en u zou willen dat de maaltijd nooit ophoudt… (Over brood gesproken: dat wordt in elk restaurant bij uw maaltijd geserveerd. Vraag niet om boter; de Fransen gebruiken alleen boter op brood bij het ontbijt en het wordt als tactloos beschouwd om dit te doen tijdens lunch of diner.)
Een ander klassiek voorgerecht is soupe à l’oignon: uiensoep. De soep wordt geserveerd met een grote crouton erop, die wordt bestrooid met gesmolten (Gruyère) kaas. Verrukkelijk.

Als hoofdmaaltijd kiest u voor een klassieker als boeuf bourguignon, een stoofpot van rundvlees en groenten met een rijke bouillon. Of ga voor een cassoulet, een smaakvolle bonenstoofpot met vlees. Ratatouille is een andere favoriet: een gestoofd groentegerecht. De meeste regio’s hebben ook lokale specialiteiten. Bestel in de Franse Alpen raclette, kaasfondue, waarbij u aardappelen en groente dompelt in gesmolten kaas. Geniet bij Mont-Saint-Michel, aan de kust van Normandië, van een extreem luchtige omelet – een specialiteit. Als u in de Provence bent, probeer dan bouillabaisse, een stoofpot van zeevruchten in een hemelse wittewijnsaus.

De desserts in Frankrijk zijn al net zo hemels. Crème brûlée laat u wensen dat de tijd een paar seconden stilstaat, net als bij chocolademousse. Bij een crêpe suzette, een dun pannenkoekje met een boter-sinaasappelsaus, wordt u op een show getrakteerd: die wordt traditioneel in brand gestoken (geflambeerd) aan uw tafel.

Creperie

Over pannenkoekjes gesproken, een crêperie is een ander type restaurant dat het vermelden waard is. Crêpes zijn heel dunne pannenkoeken die zowel zoet als hartig kunnen zijn. De hartige (galette genoemd) zijn gemaakt van boekweit- of tarwemeel, zonder suiker. Er zijn veel keuzes voor beleg, zoals kaas, ham of champignons. De zoete zijn gemaakt met tarwemeel en zijn een beetje zoet. U kunt kiezen uit een reeks zoete vullingen: chocoladesaus, jam, suiker, siroop, noem maar op. Meestal bestelt u de crêpes één voor één en beslist u na elke pannenkoek of u er nog een wilt. Ze zijn vrij snel klaar, dus ondanks dat u misschien meerdere rondes hebt besteld, zult u niet lang hoeven wachten.

Nog een laatste tip

Dit zou voldoende moeten zijn om u culinair op weg te helpen in Frankrijk, of u nu wilt genieten van een picknick of wilt ontspannen met bediening aan tafel. De Franse keuken is ongeëvenaard, dus eten is een van de hoogtepunten van elke reis naar Frankrijk, ongeacht uw budget. Probeer de hierboven genoemde klassiekers of download een vertaal-app op uw telefoon en kijk welke andere menu-opties u opvallen – het valt vast in de smaak!

Hebt u vragen over ons aanbod in Frankrijk – waar u al deze geweldige gerechten kunt proberen? Of over een van de andere landen waar we fiets-vaarvakanties aanbieden? Neem dan gerust contact met ons op via +31 20 72 35 400.