Bekijk onze laatste aanbiedingen op onze actiepagina! Zie alle aanbiedingen

Vaak gaat de aandacht voor een fiets-vaarvakantie uit naar het schip. De grootte, het soort, de voorzieningen. Maar minstens zo belangrijk zijn de fietsen, want daar brengt u per slot van rekening heel wat uurtjes op door gedurende uw vakantie. Het merendeel van de Boat Bike Tours-fietsen is van het Nederlandse merk Azor, gevestigd in het Drentse Hoogeveen. Directeur Jan Rijkeboer doet met plezier een boekje open over het bedrijf dat hij 25 jaar geleden oprichtte.

Plan uw reis

Onze fietsen

Fietsenmerk Azor was geboren

Prutsen aan brommers en zendertjes in elkaar zetten; in Jans jonge jaren was dat wat hij het liefste deed. Na een praktijkopleiding als fietsenmaker en gewerkt te hebben bij een fietsfabriek, begon het te kriebelen. Jan: “Ik dacht: misschien moet ik zelf proberen een fietsfabriek te beginnen.” Zo gezegd, zo gedaan. “We zijn met zijn tweeën begonnen, zetten zelf de fietsen in elkaar. Als de telefoon ging, legde ik mijn gereedschap neer en schreef de fietsen op die de fietsenmaker wilde hebben. ’s Avonds deden we de boekhouding en verwerkten we de voorraad. Net zo lang tot we geen fietsen meer op de planning hadden; dan stapte ik in mijn auto en ging bij fietsenmakers langs om fietsen te verkopen. Dat heb ik nu al 23 jaar niet meer gedaan.”

Personeel test zelf nieuwe onderdelen

Inmiddels is Azor uitgegroeid tot een gerenommeerd fietsenmerk, dat zijn fietsen in Nederland in elkaar zet. Het bedrijf wil er graag zeker van zijn dat het geen rotzooi verkoopt dat snel stuk gaat. Daarom maakt het voor elk onderdeel gebruik van betrouwbare onderdelen, die daartoe uitgebreid door het personeel zijn getest. “Ik ben zelf testpiloot, elke dag fiets ik 21 kilometer naar mijn werk, dus 42 kilometer heen en terug. Wel op een elektrische fiets. Als er bijvoorbeeld nieuwe pedalen zijn, zet ik ze op mijn eigen fiets. Gaan ze na een maand stuk? Dan was het rommel”, stelt Jan. Hufterproof-testen, zoals Jan ze noemt, horen daar net zo goed bij: koplampjes worden tegen de muur gegooid of gemept met een flinke balk. Overleven ze niet? Dan belanden ze in de afvalbak, niet op een Azor-fiets. “Onderdelen moeten echt goed zijn, anders monteren we ze niet.”

Speciale fietsen voor Boat Bike Tours

Dat geldt uiteraard ook voor de fietsen die Boat Bike Tours verhuurt aan gasten. “De toerfietsen en e-bikes zijn speciaal gemaakt zoals Boat Bike Tours ze wil hebben, inclusief kleur en onderdelen”, vertelt Jan. Alle fietsen zijn onder meer voorzien van zeven Shimano-versnellingen, rollerbrakes remmen en Schwalbe antilekbanden. E-bikes hebben een Shimano Steps motor en een 418 WH-accu met drie ondersteuningsniveaus. “De fietsen zijn in overleg samengesteld. Elk exemplaar moet zo lang mogelijk meegaan en voor zo min mogelijk trammelant zorgen. Want er is niets vervelender dan een fiets die stuk gaat als je hem verhuurt. Het is daarom heel belangrijk dat de fietsen zo min mogelijk storing geven.” Lees meer over de fietsen van Boat Bike Tours.

Fietsen met een lange levensduur

Veel fietsen die voor de verhuur worden gebruikt, hebben een beperkte levensduur van 2 tot 2,5 jaar. Dat geldt niet voor de Azor-fietsen van Boat Bike Tours, want die gaan zo’n 5 jaar mee. Daardoor hoeft het frame bijvoorbeeld één keer minder te worden gesmolten en gelakt én een fiets belandt minder vaak op de vuilnisbelt. Veel beter voor het milieu, een punt dat ook voor Azor van betekenis is. “Ik vind het heel belangrijk dat er niets verspild wordt en dat we goed met onze aarde omgaan. We hebben er maar één en we moeten ook iets voor onze kinderen achterlaten wat niet helemaal verpest is.”

Stel uw eigen fiets samen

Toen Azor begon had het een klein assortiment, maar algauw kwamen er steeds meer vragen van dealers, herinnert Jan zich. Zij wilden een andere stuurbocht, zadel of wat anders; meer en meer vragen om af te wijken van de standaard. “Op een gegeven moment hadden we een hele rij mogelijkheden. Zo zijn we bij de configurator beland. Die hebben we op de website gezet, zodat mensen kunnen zien wat er beschikbaar is naast het standaard assortiment. Je kunt er meer dan 1 miljard fietsen mee bedenken.” In de online tool kunnen klanten zelf tot in detail hun fiets samenstellen, wat met name klanten in de Verenigde Staten oplevert. “Daar zie je eigenlijk alleen maar mountainbikes en racefietsen. Maar ook daar zijn er mensen die willen fietsen. Ze willen kinderen of boodschappen meenemen, dat kan niet op dat soort fietsen. Ze gaan op zoek en komen gelukkig vaak bij ons uit.” Daar is Jan heel blij mee. “Onze doelstelling is niet alleen goede fietsen maken, maar ook voor elk probleem een oplossing bieden. Klein, groot, slecht ter been, lage instap, of de hond meenemen; als iemand iets wil doen en dat lukt niet met zijn huidige fiets, proberen wij iets te bedenken waarmee dat wel kan.”

Zin gekregen in een fietstocht?

Mooi! Met veel plezier verwelkomen we u aan boord van een van onze schepen en kunt u op pad op een toerfiets of e-bike – net wat u wilt. Onze reisexperts staan voor u klaar om de perfecte reis voor u te vinden. Hebt u vragen of wilt u meer weten over onze reizen, dan kunt u ons mailen of bellen op +31 (0)20 72 35 400. Of vraag een van onze e-books aan.

Plan uw reis